Η σταδιακή άρση του lockdown θα πρέπει να βρει έτοιμο το δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σε συνένετευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης και στην εκπομπή «…από τις 6» με τον Δημήτρη Κοτταρίδη και τον Γιάννη Πιτταρά.

Γι΄αυτόν τον λόγο το υπουργείο αναπροσαρμόζει καθημερινά τον σχεδιασμό με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν και προετοιμάζεται για τη σταδιακή άρση του lockdown.

Ο Κώστας Καραμανλής επεσήμανε ότι σε σχέση με το πρώτο lockdown, το οποίο ήταν πολύ πιο αυστηρό, υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα και σημείωσε: «Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προετοιμαζόμαστε για τη σταδιακή άρση των μέτρων και προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα δρομολόγια, τόσο στα μέσα σταθερής τροχιάς, όπως το Μετρό, όσο και στα λεωφορεία».

Το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν αυξηθεί περίπου κατά 1.100 ημερησίως  τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες και έχουν προστεθεί πάνω από 200 λεωφορεία.

Κ.Καραμανλής: «Κάνουμε μία καθημερινή διαχείριση κρίσης, γιατί όπως όλοι καταλαβαίνουμε ειδικά στις γιορτινές μέρες είναι αναμενόμενο να αυξηθεί η κίνηση»

Ο στόλος των αστικών λεωφορείων έχει ανανεωθεί κατά 30% το τελευταίο διάστημα. Με 600 νέες προσλήψεις θα ενισχυθούν λεωφορεία και μετρό και από τη συνεργασία με τα ΚΤΕΛ έχουν αυτόματα δημιουργηθεί ακόμη 550 θέσεις εργασίας.

«Κάνουμε λοιπόν προσλήψεις. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανατάξουμε το στόλο. Καταλαβαίνω απολύτως ότι η κατάσταση δεν είναι ιδανική. Δεν θα σταματήσουμε εδώ, θα συνεχίσουμε» τόνισε και πρόσθεσε ότι η αγορά λεωφορείων με εκμίσθωση και οι προσλήψεις έγιναν πραγματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σήμερα κυκλοφορούν 200 σύγχρονα λεωφορεία ΚΤΕΛ στις περιφερειακές γραμμές του λεκανοπεδίου της Αττικής και επεσήμανε ότι ο μεγάλος διαγωνισμός είναι έτοιμος και ήδη γίνονται τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια με ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, ώστε να προχωρήσει η ανανέωση του στόλου των οχημάτων.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Ο Κώστας Καραμανλής επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες που λένε ότι η μετάδοση στα ΜΜΜ είναι περιορισμένη, ειδικά όταν φορούν όλοι μάσκα. Τόνισε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα συνωστισμού.

«Δεν κρατάμε μαγικό ραβδάκι», παραδέχθηκε και συνέχισε «Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξυπηρετούμε τους πολίτες και για να πάνε στη δουλειά τους αλλά για να πάνε και σε άλλες δραστηριότητες, γιατί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν εντατικά και στις ώρες αιχμής, αλλά κι από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ».

Ο πολίτης, που δεν έχει άλλο μέσο και πρέπει να πάει στη δουλειά του, θέλει συνθήκες ανθρώπινες, σημειώνοντας ότι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των λεωφορείων φτάνει τα 18 έτη, για αυτό γίνεται με πολύ γοργούς ρυθμούς η ανανέωση του στόλου, ώστε το συντομότερο να κυκλοφορούν νέα λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.