Στο ΣτΕ προσέφυγε η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδας υπέρ της υπουργικής απόφασης Χατζηδάκη για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών.

Η ΕΙΑΑΕ τάσσεται υπέρ της απόφασης Χατζηδάκη και κατά της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσαν η «Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων» και το «Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας»

Η ΕΙΑΑΕ ενημερώνει σε ανακοίνωσή της πως η αναμόρφωση και κατάρτιση των δασικών χαρτών κατά το άρθρο 48 του ν. 4685/2020 (Α’ 92)» (Β’ 2773) θα οδηγήσει:

Στην ακριβέστερη αποτύπωση των εκτάσεων που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.

Στη διασφάλιση του συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας σε εκτάσεις που απώλεσαν το δασικό τους χαρακτήρα  με νόμιμες πράξεις της Διοικήσεως, πριν από το 1975. Γεγονός, που οδηγεί σε ταχύτερη εκπλήρωση των ισχυουσών συνταγματικών επιταγών σχετικά με τις δασικές εκτάσεις .

Στην προσφυγή της η ΕΙΑΑΕ όμως, τονίζει, πως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους δασικούς χάρτες, σύμφωνα με τους οποίους οι βοσκότοποι χαρακτηρίζονται «Δασικές Εκτάσεις», με συνέπεια να δημεύονται, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Χωρίς να χρειάζεται χαρακτηρισμός για όσες εκτάσεις υπάρχουν συμβόλαια ή άλλα επίσημα έγραφα, και τονίζει, ότι με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγούν οι επιτροπές από μεγάλο όγκο ενστάσεων.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδας υπογραμμίζει για άλλη μια φορά, ότι η εξαφάνιση της κατηγορίας των βοσκότοπων από τη δασική νομοθεσία είναι ο λόγος για τον όποιο οι δασικές χάρτες παρουσιάζουν ότι τα δάση να κατέχουν το 72% της επιφάνειας της Ελλάδας, που μας εκθέτει διεθνώς αλλά και είναι απολύτως αντίθετο και προς τις διατάξεις της Ε.Ε.  

Διορθώνονται σφάλματα της δασικής νομοθεσίας

Οι ιδιοκτήτες των αγροτικών εκτάσεων που βαρύνονται από τις δεσμεύεις της δασικής νομοθεσίας και έχουν αποκτήσει τις εκτάσεις αυτές με νόμιμες πράξεις του ίδιου του κράτους, υπογραμμίζουν, ότι η παρούσα Υπουργική Απόφαση, όχι μόνο δεν πρέπει να ακυρωθεί, αλλά να αναμορφωθεί περαιτέρω.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη διάταξη περί δασωμένων χορτολιβαδικών εκτάσεων, την οποία οι δασολόγοι, επί χρόνια ερμήνευαν ως γεωργικές εκτάσεις.

«Ο νόμος Χατζηδάκη, είναι μία υποχρέωση του κράτους, η οποία θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Οπωσδήποτε, χρειάζεται βελτιώσεις, όσον φορά για παράδειγμα τις  δασωμένες χορτολιβαδικές εκτάσεις, που εξακολουθεί μην εφαρμόζεται παρά την τροποποίηση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση με νόμο το 2017» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΙΑΑΕ, Δημήτρης Κοτσώνης και συμπλήρωσε πως ο όρος χορτολιβαδικές εκτάσεις στο σύνολο της δασικής νομοθεσίας πρέπει να αντικατασταθεί με τον όρο βοσκότοπος.