Προς αναβολή ή ακόμη και ματαίωση προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ότι αφορά στο μέτρο για τη στήριξη των ΑΠΕ που επέβαλλε λειτουργία  «μηχανισμού ισόποσης αυξομείωσης μεταξύ Χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)».
Εν τω μεταξύ οι συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες για μείωση τιμών  στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές τελικά, αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Οπως  μας έλεγαν πηγές της ΡΑΕ «η κατεύθυνση των τιμών βαίνει αποκλιμακούμενη και σε κάθε περίπτωση η άνοδος των τιμών χονδρικής που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα δεν έχει περάσει στους καταναλωτές ενώ θα φροντίσουμε να μην συμβεί».
Από τη ΡΑΕ διαβεβαίωναν επίσης  πως το Ειδικό Τέλος (ΕΤΜΕΑΡ) για το 2021 δεν θα αυξηθεί συνεπώς η ΡΑΕ θα αφήσει αμετάβλητες τις χρεώσεις ανά κατηγορία καταναλωτών. Τα υπόλοιπα μέτρα που θέσπισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται ότι καθιστούν βιώσιμο το σχήμα λειτουργίας της αγοράς.
 
ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Συνεπίκουρος της προσπάθειας για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές είναι και η ΔΕΗ διατηρώντας σταθερά τα τιμολόγια για τα νοικοκυριά (χαμηλή τάση). Επίσης  από την ερχόμενη Τρίτη 15 Δεκεμβρίου θα συνδεθούν τα συστήματα Ελλάδας και Ιταλίας κάτι που επίσης θα ασκήσει καθοδική  πίεση στις τιμές.
Οι τιμές παρακολουθούνται διαρκώς από Υπουργείο και ΡΑΕ  καθώς η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς με την εφαρμογή και στη χώρα μας του ευρωπαϊκού συστήματος ( του λεγόμενου target model) φέρνει αναταράξεις.
Από τον έλεγχο  της ΡΑΕ που έγινε ενόψει της λειτουργίας του παρατηρητηρίου τιμών, επιβεβαιώνεται ότι η άνοδος των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης δεν έχει επηρεάσει τις λιανικές.
Η πολιτική χαμηλών τιμών της ΔΕΗ και  η σύνδεση της ελληνικής αγοράς με την ιταλική που θα εφαρμοστεί από τις 15 Δεκεμβρίου, σημαίνει πως όταν υπάρχουν διαφορές τιμών μεταξύ των δύο αγορών θα γίνεται αυτόματα ροή ενέργειας από τη φθηνότερη προς την ακριβότερη χώρα, προκειμένου να επέρχεται εξισορρόπηση. Θα ακολουθήσει στις αρχές του 2021 η σύνδεση και με την αγορά της Βουλγαρίας, με ανάλογα αποτελέσματα.
 
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ
Τον πρώτο μήνα λειτουργίας του νέου Σχήματος Λειτουργίας της αγοράς (του λεγόμενου target model), το κόστος εξισορρόπησης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε τα όρια ανοδικά.
Στα τέλη Νοεμβρίου εκτοξεύτηκε στα 23 εκατομμύρια ευρώ καταρρίπτοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ των 21 εκ.. της εβδομάδας 16 -22 Νοεμβρίου.
Απόρροια αυτής της δυσλειτουργίας στην πράξη ήταν να πληρώσουν οι προμηθευτές πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ (κοντά στα 72 λένε έγκυρες πηγές) με αποτέλεσμα να απειλούνται με χρεοκοπία.
Να θυμίσουμε πως  το συνολικό κόστος εξισορρόπησης για ολόκληρο το δωδεκάμηνο του  2019 ήταν μόλις 200 εκατομμύρια  ευρώ.
Οι προμηθευτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα και ζήτησαν διορθωτικά μέτρα για να μην καταρρεύσουν τόσο οι ίδιοι όσο και το Σύστημα. Μοιραίο θα ήταν εάν συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση να σημειωθούν  ραγδαίες αυξήσεις τιμολογίων κάτι που φαίνεται πώς πλέον θα αποφευχθεί.
Κορυφαίος τεχνοκράτης της ΡΑΕ μας έλεγε πως  «διαθέτουμε  όλα τα όπλα και εμείς  αλλά και η κυβέρνηση για να επαναφέρουμε την αγορά σε ομαλή φάση. Κατόπιν θα πρέπει να ερευνηθεί τι έφταιξε. Το θέμα είναι τώρα να δούμε εάν η πρόσκαιρη μείωση τιμών   στην Ελλάδα οφείλεται αποκλειστικά στη δική μας αγορά ή επηρεάζεται από αυτήν της ΕΕ».