Στο 7,7% τοποθετεί την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2020 η Citigroup, η οποία εμφανίζεται πιο αισιόδοξη από άλλους αναλυτές. Πρόκειται για βελτίωση, καθώς η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για ύφεση 9%.

Η ανάκαμψη για το 2021 εκτιμάται στο 2,2%, όπως προκύπτει από την ετήσια ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2021. Για το 2023 η ανάπτυξη εκτιμάται στο 2,8%, το 2024 στο 2,5% και το 2025 στο 2,3%.

Μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό

Το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε η ελληνική οικονομία από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, αποδίδεται από τη Citi στην εξαιρετικά υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό.

Το πλεόνασμα υπηρεσιών ταξιδιού και μεταφορών συρρικνώθηκε στο 4,7% του ΑΕΠ τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 από 12% την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Οι επιπτώσεις της έλλειψης ξένων τουριστών ενίσχυσαν τον αντίκτυπο στο ΑΕΠ το 2020. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι – με βάση τα παραπάνω δεδομένα – η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται από το β’ εξάμηνο του 2021, όταν τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Παραμένουν οι αναπτυξιακές προκλήσεις

Τα αρνητικά δημογραφικά στοιχεία, η περιορισμένη εγχώρια ρευστότητα καθώς και η μειωμένη ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, συνθέτουν ένα μίγμα προκλήσεων για την ανάπτυξη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi.

Ωστόσο, η Citi κάνει λόγο για μεγάλη πολιτική στήριξη, η οποία θα συνεχιστεί, παρά το σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία.  Σημειώνει επίσης ότι παρά το γεγονός ότι το πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ έχει μετατραπεί σε έλλειμμα 8%, οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ έχουν μειώσει το κόστος χρηματοδότησης και έχουν διευκολύνει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες.