Επιχειρήσεις ικανές να καταρτίσουν σοβαρά επενδυτικά σχέδια –και να εισφέρουν ίδια κεφάλαια- αναζητούν οι τράπεζες, προκειμένου να απορροφηθούν και να κατευθυνθούν  στην αγορά τα 13δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, που προορίζονται για ιδιωτικές επενδύσεις.
Την επόμενη 5ετία, αυτά τα 13δις ευρώ του Ταμείου –που μπορούν να μοχλεύσουν συνολικά κεφάλαια 30δισ ευρώ- θα αποτελέσουν κυρίαρχη δραστηριότητα για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα.
Ωστόσο, το θέμα είναι όπως παραδέχονται τόσο αξιωματούχοι του υπουργείου οικονομικών, όσο και οι τραπεζίτες: Χρειαζόμαστε σοβαρά επενδυτικά σχέδια. Επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις και όχι επιχειρηματίες που θέλουν να πάρουν επιδοτήσεις.
Η απροθυμία των επιχειρηματιών να εισφέρουν και ίδια κεφάλαια για την επένδυση τους προβληματίζει τους τραπεζίτες, αλλά και το οικονομικό επιτελείο.
«Μην μας βλέπετε μόνο σαν ΑΤΜ» είπε πρόσφατα η κ. Ελένη Βρεττού, ανώτερη γενική διευθύντρια της Τράπεζας Πειραιώς, απευθυνόμενοι στους Έλληνες επιχειρηματίες, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ. Και κάλεσε τους επιχειρηματίες να απευθύνονται στις τράπεζες με ρεαλιστικά business plan και  με συντηρητικές προβλέψεις. «Δείτε μας ως σύμβουλο και όχι ως αντίπαλο ή ως ΑΤΜ. Πρέπει να έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο και να είστε ρεαλιστές, δεν χρειάζονται μεγαλεπήβολα σχέδια που μπορεί να διαψευσθούν  αλλά  ρεαλισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα σοβαρά επενδυτικά σχέδια για να τα χρηματοδοτήσουμε, ρευστότητα υπάρχει όπως και χαμηλά επιτόκια», είπε προ ημερών μιλώντας σε διαδικτυακό πάνελ, για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ο CEO   της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας.
Όμως για να αξιοποιηθούν τα 13δις του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει να καλυφθεί η  χρηματοδότηση για το 50% της επένδυσης,  είτε από ίδια κεφάλαια του επιχειρηματία,  είτε από τράπεζα, είτε  από άλλο φορέα.
Και καθώς ο χρηματοδοτικός φορέας θα είναι οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τις τράπεζες πάνω σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά πλάνα, να οριστεί η συμμετοχή των ιδίων κεφαλαίων και  το ποσοστό τραπεζικής χρηματοδότησης που θα κυμαίνεται στο 30-40%, ώστε το υπόλοιπο να καλυφθεί από το δημόσιο.
Όμως για να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες θα πρέπει το επενδυτικό σχέδιο να είναι βιώσιμο με βάση ιδιωτικά κριτήρια. Και ακόμα θα πρέπει να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα όπως: Ποιοι θα είναι οι όροι του δανεισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης, αν η ΕΑΤ (Αναπτυξιακή Τράπεζα) ή άλλος  φορέας θα τα διαχειριστεί, τι είδους έργα θα χρηματοδοτηθούν.
Μάλιστα ο κ. Καραβίας έχει πει πως κάποια  ποσά θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν εξαγορές και συγχωνεύσεις, να  διευκολύνουν τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων.
Οι τραπεζίτες έχουν ήδη ξεκινήσει να αναζητούν εκείνα τα έργα που μπορούν να απορροφήσουν τους πόρους και μπορούν να ενταχθούν στο ταμείο Ανάκαμψης.
Τέτοια έργα έχουν να κάνουν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την «πράσινη» ανάπτυξη του τουριστικού μοντέλους, τις εμπορευματικές μεταφορές, κλάδος που η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα  λόγω των λιμανιών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η τεχνολογία.