Ενα μεγάλο έργο  επιχειρηματικότητας και καινοτομίας αναμένεται να δημιουργηθεί στην έκταση των 17.893 τ.μ. του παλιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς, που αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Αθήνα αλλά και διεθνώς. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται το πρώτο τεύχος της δημοπράτησης του έργου «Πολιτεία Καινοτομίας» που σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα μπορεί να φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ. Βέβαια αρχικά ο προϋπολογισμός είναι στα 50 εκ.αλλά εκτιμάται ότι στην πορεία οι επενδύσεις α αυξηθούν. Το όλο έργο θα γίνει με ΣΔΙΤ, δηλαδή, ο χώρος θα παραχωρηθεί για 30 χρόνια στον επενδυτή, ο οποίος και θα αναλάβει να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να διαχειριστεί τις εγκαταστάσεις, αποδίδοντας ένα μέρος των ετήσιων εσόδων που θα έχει στο Δημόσιο, το οποίο παραχωρεί την έκταση. Συνολικά, με βάση τους πολεοδομικούς όρους που ισχύουν, αναμένεται να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 35.000 τ.μ.

Σύμφωνα με τον κ. Δήμα, οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν μέσα στην άνοιξη με στόχο ως τον Σεπτέμβριο του 2021 να υπάρξει ο ανάδοχος και να προχωρήσει το έργο.

Παράλληλα, το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, που με βάση τους σχεδιασμούς, πέραν της οικιστικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αναβάθμισης της περιοχής, θα αποκτήσει και πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή τεχνολογίας στη χώρα. Και μάλιστα μέσα από ένα ιστορικό ακίνητο που συνδέθηκε άρρηκτα με τη βιομηχανική ανάπτυξη και της έρευνας στην Ελλάδα, τον 19ο αιώνα, αλλά έμενε αναξιοποίητο και εγκαταλειμμένο εδώ και 30 χρόνια.