Μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή που εφαρμόζεται, παρουσίασε μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 ο Απόστολος Βανταράκης καθηγητής Υγιεινής και επιδημιολογίας πανεπιστημίου Πατρών για την πανδημία στη χώρα μας.

Αρχικά, όπως είπε θα πρέπει να γίνονται τεστ τυχαία στις κοινότητες, με περιφερειακή ευθύνη και όχι μόνο του ΕΟΔΥ, ώστε να εντοπίζονται τα κρούσματα στην κοινότητα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως τόνισε, είναι η διασπορά.

Σημείωσε ότι ακόμη και τα rapid τεστ γίνονται ως μια κοινωνική προσφορά και όχι με κριτήρια επιδημιολογικά. Πρόσθεσε επίσης, ότι τα διαγνωστικά τεστ δεν θα πρέπει να γίνονται στα νοσοκομεία.

 

Υπογράμμισε την ανάγκη, οι ασθενείς να μην χρειάζεται να φτάσουν στα νοσοκομεία για τη φροντίδα τους, αλλά να υπάρχει ενεργοποιημένη πρωτοβάθμια με τον οικογενειακό γιατρό και τα ΤΟΜΥ που θα φέρουν μια μεγάλη αποσυμφόρηση στο σύστημα Υγείας.

Για το αν τα κρούσματα είναι μειωμένα, ο κ. Βανταράκης, σχολίασε ότι γίνονται λιγότερα τεστ αυτή τη στιγμή αλλά υπάρχει και μια σταδιακή πτώση, λόγω της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

 

Μιλώντας για το εμβόλιο, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε στη σκέψη αυτή, καθώς θα μπούμε σε νέο κίνδυνο. Δεν μηδενίζουμε τα πάντα μέχρι την ανοσία, σημείωσε χαρακτηριστικά, για να το πετύχουμε πρέπει να περάσουν 6 μήνες. Παράλληλα, θεωρεί βέβαιο ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα στη χώρα μας, για το οποίο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η ανοσία, καλώς εχόντων των πραγμάτων σύμφωνα με τον καθηγητή θα έρθει το καλοκαίρι αν και εφόσον όλα τα μέτρα του εμβολιασμού λειτουργήσουν όπως πρέπει.

Για το πως ξέφυγε η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, ο κ. Βανταράκης εμφανίστηκε διστακτικός στην απάντηση του, επισημαίνοντας ότι είναι προϊόν μεταγενέστερης μελέτης.