Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για τις εμπορικές τους σχέσεις μετά το Brexit θα συνεχιστούν σήμερα, Κυριακή στις Βρυξέλλες, με τις δύο πλευρές να τονίζουν ότι απαιτείται “περαιτέρω προσπάθεια” για να γεφυρωθούν οι αποκλίσεις τους στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει.

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία αργά το Σάββατο, σε μια προσπάθεια να αρθεί το τέλμα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισήμαναν για άλλη μια φορά τις “σημαντικές διαφορές” που συνεχίζουν να υφίστανται σε τρεις βασικούς τομείς: ανταγωνισμός, μηχανισμός επίλυσης των διαφορών και αλιεία.

“Παρότι αναγνωρίζουν το εύρος αυτών των διαφορών”, οι δύο επικεφαλής πιστεύουν ότι πρέπει να καταβληθεί “περαιτέρω προσπάθεια” για να εκτιμηθεί εάν αυτές μπορούν να επιλυθούν, σύμφωνα με κοινή δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ντάουνινγκ Στριτ. Η ίδια δήλωση ανέφερε πως θα συνομιλήσουν εκ νέου τη Δευτέρα το απόγευμα.

“Θα δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε. Οι εργασίες συνεχίζονται αύριο”, είπε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ το Σάββατο, μετά τη συνομιλία.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν, του οποίου η χώρα είναι το μόνο μέλος της ΕΕ που μοιράζεται χερσαία σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο, έγραψε στο Twitter “μια συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων. πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια” για την επίτευξή της.

Στο τέλος μιας έντονης εβδομάδας συνομιλιών στο Λονδίνο προσπαθώντας να επιτευχθεί συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ο Μισέλ Μπαρνιέ και ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Φροστ είχαν καταλήξει το βράδυ της Παρασκευής ότι “δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις μιας συμφωνίας, λόγω σημαντικών αποκλίσεων”.

Ενδεχομένως η Γαλλία να ασκήσει βέτο

Μετά την επίσημη ημερομηνία του Brexit, στις 31 Ιανουαρίου, το Λονδίνο συνεχίζει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Μόνο στο τέλος της μεταβατικής περιόδου που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου θα υπάρξουν ριζικές μεταβολές, έξοδος από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Οι Ευρωπαίοι στοχεύουν στη σύναψη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών πριν από το τέλος του Σαββατοκύριακου, υπό τον όρο ότι θα μπορεί να επικυρωθεί εγκαίρως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ και μια ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής με τους ηγέτες των 27 έχει προγραμματιστεί για τις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Η Γαλλία γνωρίζει ότι σε οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία για την μετά Brexit εποχή, οι Γάλλοι αλιείς δεν θα διατηρήσουν τις τρέχουσες ποσοστώσεις τους για αλιεύματα στα βρετανικά ύδατα, αλλά πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία για μια «ευρεία και διαρκή» πρόσβαση, διαμήνυσε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Κλεμάν Μπον.

Ο Μπον είπε στη γαλλική εφημερίδα Journal de Dimanche ότι η Βρετανία δεν μπορεί από τη μία πλευρά να θέλει πρόσβαση στο σύνολο της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά από την άλλη να θέτει τους δικούς της όρους για την αλιεία. «Γνωρίζουμε ότι οι μέρες της πλήρους πρόσβασης σε ποσοστώσεις αλιείας στα βρετανικά ύδατα έχουν τελειώσει», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος. «Αλλά πρέπει να έχουμε μια ευρεία και διαρκή πρόσβαση», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υφυπουργός επανέλαβε την πρόθεση του Παρισιού να ασκήσει βέτο αν κρίνει κακή οποιαδήποτε τελική συμφωνία. Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ρωγμές μεταξύ των 27 κρατών μελών, όπως μεταξύ του Παρισιού και του Βερολίνου, ο Μπον τόνισε ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε την απαιτητική στάση της Γαλλίας. «Το βρετανικό τζογάρισμα μιας διάσπασης εντός της Ένωσης απέτυχε», συμπλήρωσε.