Αλλοίωση. Όχι απλώς ενός αποτελέσματος. Αλλά μιας ολόκληρης προσπάθειας στους ομίλους του Champions League. Αυτό βίωσε ο Ολυμπιακός στις τελευταίες δύο αγωνιστικές των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Δύο ματς, δύο διαιτησίες που άλλαξαν τελείως τη στόχευση. Διαφορετικά πρόσωπα, που θεωρητικά δεν έχουν καμμία σχέση μεταξύ τους. Αλλά στην άκρη του νήματος προκύπτουν οι εξηγήσεις, τα «πώς», τα «ποιοι», με τα «γιατί», ωστόσο, να είναι γνωστά. Και θα τα αναλύσουμε παρακάτω.
Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με τη σειρά. Ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού από τους «16» του Champions League, είχε… μαύρη απόχρωση. Σαν τις σφυρίχτρες και τα ρούχα των διαιτητών που έπαιξαν τους Ερυθρόλευκους στα δύο τελευταία τους παιχνίδια. Κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι ο Ιταλός Νταβίντε Μάσα και ο συμπατριώτης του (VAR) Μασιμιλιάνο Ιράτι, αλλά και ο 4ος Πάολο Βαλέρι, έκλεισαν τα μάτια τους στην καταφανή αγκωνιά του Γκουντογκάν στον Ντράγκερ, που οδήγησε στο μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Μετά το τέλος του αγώνα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε για το προφανές: Την αλλοίωση αποτελέσματος που είχε τελεστή στο παιχνίδι, από μία κατάφορα λανθασμένη και… περίεργη διαιτητική απόφαση. Η οποία δεν διορθώθηκε ούτε από το VAR.
Στη Γαλλία, στην αναμέτρηση με τη Μαρσέιγ, δύο Ισπανοί (ο πρώτος διαιτητής, Χέσους Χιλ Μανθάνο, και ο VAR Ρικάρντο Μπούργος ντε Μπενγκοετσέα) και ένας ακόμη… Ιταλός (ο 4οςΦάμπιο Μαρέσκα) έγραψαν την ιστορία του αγώνα του Ολυμπιακού με τους Μασσαλούς. Οι δύο πρώτοι… συνδυάστηκαν με αρμονία και με δύο πέναλτι που υπέδειξαν άλλαξαν τελείως την εικόνα της αναμέτρησης. Ειδικά, δε, το η υπόδειξη στον Ραφίνια προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και από τα γαλλικά ΜΜΕ. Στο… κόλπο, ωστόσο, ήταν και ο Ιταλός. Διότι ο Μαρέσκα ήταν αυτός που επέτρεψε στους Γάλλους να κάνουν παρωδία ένα παιχνίδι Champions League, εξαφανίζοντας μπάλες και ballboys. Μάλιστα, ήταν αυτός που άφησε ανενόχλητο τον τεχνικό της Μαρσέιγ, Αντρέ Βίλας Μπόας, να κάνει… bullying ακόμη και στον παρατηρητή του αγώνα, επειδή έκανε το… λάθος να δώσει μία από τις δύο μπάλες που είχε κοντά του, ώστε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Κανονικό bullying στον υπεύθυνο του αγώνα, τον εντεταλμένο της UEFA. Τόσο θράσος και τόση… προστασία.
Το… σύστημα δούλεψε περίεργα. Μέσα σε μία εβδομάδα ο Ολυμπιακός βίωσε στο κορυφαίο επίπεδο, στο Champions League, διαιτησίες επιπέδου… ελληνικής ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα και Χουάν Αντόνιο Φερνάντεθ Μαρίν. Ενός Πορτογάλου, που συνεχίζει να ασχολείται ενεργά με τα θέματα της UEFA. Και ενός Ισπανού, που είχε φέρει τον Μανθάνο στην Ελλάδα και για το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-1, τον Φεβρουάριο του 2019.
Συναδελφική αλληλεγγύη;
Και εδώ, λοιπόν, αρχίζει το νήμα να ξετυλίγεται. Ο Ολυμπιακός, μία εβδομάδα μετά το «μαγειρείο» από τον Ιταλό «ελίτ» διαιτητή, είδε έναν Ισπανό «ελίτ» να τον πετσοκόβει. Έναν Ισπανό με άμεσο συνεργάτη έναν… Ιταλό. Συναδελφική αλληλεγγύη; «Απάντηση» των ίδιων των ρέφερι στην αποτύπωση του προφανούς που έκανε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, την προπερασμένη Τετάρτη, για αλλοίωση του ματς με τη Σίτι; Μπορεί. Πιθανόν.
Αλλά εδώ το πράγμα διαφέρει. Διότι ο Μανθάνο δεν είναι άγνωστος στον Ολυμπιακό. Δεν είναι άγνωστος σε εκείνους που ήλεγχαν την ελληνική διαιτησία την τελευταία 3ετία και οι οποίοι είχαν μόνιμο πρόβλημα με τον Ολυμπιακό. Ο Μάριν, ο βοηθός του Περέιρα στην ΚΕΔ, ήταν αυτός που είχε επιλέξει τον Μανθάνο για εκείνο το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-1. Δεν είχε έρθει τυχαία. Είχε έρθει… έτοιμος, δασκαλεμένος, σίγουρος για το ποιος είναι ο «εχθρός» και ποιος ο «φίλος». Η Εξυγίανση είχε φροντίσει για αυτό. Και φαίνεται ότι οι «παλιές αγάπες» παραμένουν ζωντανές. Και οι θύμισες δεν σβήνουν. Προκλητικό, υπερβολικό όταν μιλάμε για επίπεδο Champions League, αλλά τελικά μια πραγματικότητα. Ο Ολυμπιακός τέθηκε εκτός διεκδίκησης της 2ης θέσης, και σε κίνδυνο για την 3η, λόγω της διαιτησίας. Μέχρι και οι αντίπαλοι το παραδέχθηκαν. Πρωτοφανές.
Εκείνο που δεν είναι πρωτοφανές είναι η μαζική προσπάθεια αλλοίωσης της πραγματικότητας που επιχείρησαν οι γνωστοί άγνωστοι της επικοινωνιακής αλητείας. Προσπάθησαν να συνδέσουν την επιστολή του Ολυμπιακού στη FIFA, για την μη τήρηση μέτρων και οποιουδήποτε υγειονομικού πρωτοκόλλου από συγκεκριμένες χώρες της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας, που είχε ως αποτέλεσμα να νοσήσουν ποδοσφαιριστές των Ερυθρόλευκων με κορωνοϊό, με τις κακές διαιτησίες των τελευταίων δύο αγώνων. Ανοησίες. Κενές περιεχομένου. Ο λόγος; Ο Ολυμπιακός δεν επιτέθηκε στην UEFA, όπου υπάγονται οι διαιτητές. Ούτε καν στη FIFA. Στηλίτευσε τον κίνδυνο στον οποίο θέτουν τους ποδοσφαιριστές αφρικανικές χώρες. Και σε αυτό βρήκε ισχυρούς συμμάχους.
Η δικαίωση του Μαρινάκη
Κάποιοι επέλεξαν να υποστηρίξουν ότι ο Ολυμπιακός λάθεψε που ύψωσε το ανάστημά του μετά το παιχνίδι με τη Σίτι και μετά την προσωπική δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη. Η αλήθεια; Η τοποθέτηση του ισχυρού άνδρα των Πειραιωτών δικαιώθηκε στη Μασσαλία. Διότι δεν αφορούσε μόνο στην αναμέτρηση με την ομάδα του Γκουρδιόλα, αλλά ένα συνολικό μοτίβο αντιμετώπισης των Πειραιωτών από τη διαιτησία στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια, που προξενεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και βάζει σε σκέψεις για το παιχνίδι που ξεκάθαρα παίζεται. Ένα παιχνίδι στο οποίο ο Ολυμπιακός εμφανίζεται να (πρέπει να) είναι ο μόνιμα αδικημένος από τη διαιτησία. Με ρέφερι να μη δίνουν ούτε… στραγάλι στους Ερυθρόλευκους, αλλά αντ’ αυτού να είναι απλόχεροι με τους αντιπάλους τους. Ένα μοτίβο που σε ό,τι έχει να κάνει με τους δύο τελευταίους αγώνες θα μπορούσε να εξηγηθεί ως… αντίποινα ενός «ελίτ» διαιτητή (και εκλεκτό του… Μάριν) στον Ολυμπιακό και όσα ειπώθηκαν για τον Μάσα και το VAR στο ματς με τη Σίτι. Αλλά ακόμη και η «συναδελφική αλληλεγγύη» μεταξύ των διαιτητών που βρίσκονται στην κλειστή κάστα της «ελίτ» δεν εξηγεί αυτό που έγινε στη Μασσαλία.
Αυτό που το εξηγεί είναι ο συνδυασμός πραγμάτων. Και κυρίως η συστοιχία που αναφέραμε παραπάνω. Και τα πρόσωπα-κλειδιά. Τα οποία έχασαν το «παντεσπάνι» και τη βολή τους. Και όπου (και όπως) μπορούν δίνουν μάχη για να τον πληγώσουν. Και αυτό έγινε τώρα. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να συζητούν οι διάφοροι γραφικοί που κάνουν υψηλή κριτική στον Ολυμπιακό του Champions League, την ώρα που το εγχώριο σύστημα διασύρεται και εξευτελίζεται από την Ομόνοια ή τρώει τεσσάρες από την Μπράγκα, αποχαιρετώντας την Ευρώπη με αναξιοπρέπεια. Στραπατσάροντας για ακόμη μία φορά την ήδη τσαλακωμένη από την 4ετία «εξυγίανσης» ποδοσφαιρική Ελλάδα…