Εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από όλη την Ευρώπη, μετά το πέρας της διαδικτυακής γενικής τους συνέλευσης, εξέδωσαν κοινή δήλωση απαιτώντας ταχεία έγκριση της Επόμενης Γενιάς ΕΕ και έμφαση στη στήριξη φερεγγυότητας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην κεντρική ομιλία της στη Γενική Συνέλευση της SMEunited επεσήμανε ότι η κρίση κατέστησε σαφές πως η κοινωνία μπορεί να βασίζεται στις ΜμΕ, και σε δύσκολους καιρούς. «Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη μετατόπισαν την παραγωγή τους σε προστατευτικό εξοπλισμό, απολυμαντικά, και αναπνευστήρες σε πολύ σύντομο διάστημα» ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στοχεύοντας στο μέλλον κάλεσε τις οργανώσεις ΜμΕ να ενώσουν τις δυνάμεις τους για πραγματική ανάκαμψη.

«Η Γενική Συνέλευση της SMEunited καλεί τα Κράτη Μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν χωρίς καθυστέρηση την Επόμενη Γενιά ΕΕ –με το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας– και να δώσουν έμφαση στη στήριξη της φερεγγυότητας των ΜΜΕ. Με το 40% των ευρωπαϊκών ΜΜΕ στο χείλος της πτώχευσης, οι εκπρόσωποι των ΜμΕ καλούν τις Κυβερνήσεις της ΕΕ να αναλάβουν την ευθύνη τους» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και κάλεσε τις αρχές να συνταχθούν και να συνεργαστούν με τις οργανώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού μετατόπισε τις προτεραιότητες στην άμεση διαχείριση κρίσης και σε απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της ΕΕ μετά την κρίση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος της SMEunited, Άλμπαν Μάγκιαρ και συνέχισε λέγοντας «Τώρα είναι ώρα να υλοποιηθούν οι πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της Ευρώπης πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο με την ενεργό συμμετοχή των ΜμΕ».

Οι ΜμΕ ζητούν βελτίωση της νομοθεσίας για την εφαρμογή της αρχής της «Προτεραιότητας στις Μικρές Επιχειρήσεις», που θα διασφαλίζει τη συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία κατά τρόπο αποδοτικό από πλευράς κόστους και εύκολο. Η Ενιαία Αγορά θα πρέπει να παραμείνει αποτελεσματική κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να ενισχυθεί για το μέλλον. Για να προχωρήσει περισσότερο ο ψηφιακός μετασχηματισμός, απαιτείται ασφαλής και καλά αναπτυγμένη υποδομή, πρότυπα, και συνδεσιμότητα. Ακόμα, θα πρέπει να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού, καθώς και ισότιμη πρόσβαση σε δεδομένα για τις ΜΜΕ προκειμένου να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους και να αναπτύξουν νέα προϊόντα, υπηρεσίες, και επιχειρηματικά μοντέλα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η SMEunited, Ένωση Βιοτεχνιών και ΜμΕ, στην Ευρώπη αριθμεί 65 οργανώσεις – μέλη από πλέον 30 ευρωπαϊκές χώρες. Η SMEunited εκπροσωπεί εθνικές διεπαγγελματικές ομοσπονδίες Βιοτεχνιών και ΜμΕ, ευρωπαϊκές κλαδικές οργανώσεις ΜμΕ και συνεργαζόμενα μέλη. Συνδυαστικά, εκπροσωπεί πάνω από 12 εκατ. επιχειρήσεις με περίπου 55 εκατ. υπαλλήλους σε όλη την Ευρώπη.