Αθάνατη Ελλάδα! Η ενεργειακή ευστάθεια ολόκληρης της Πελοποννήσου κρέμεται από μια κλωστή, επειδή αντιδρούν στο έργο επέκτασης του Συστήματος του ΑΔΜΗΕ πέντε (αξιοσέβαστες σε όλα τα άλλα φυσικά) μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα. Ακόμη και η παρέμβαση της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων υπέρ της κατασκευής του έργου δεν είχε αποτέλεσμα στις σεπτές μοναχές οι οποίες χρησιμοποιούν όλα τα νομικά «κοσμικά» μέσα, με μαεστρική καθοδήγηση για να σταματήσουν το έργο.
Ποιο είναι το πρόβλημα κατά την άποψη των πέντε σεπτών μοναχών: ότι οι δύο τελευταίοι και …τυχεροί πυλώνες της επέκτασης διέρχονται σε απόσταση 600 και 640 μέτρων αντιστοίχως από το μοναστήρι. Για να κατανοήσουμε την σκληρή ελληνική πραγματικότητα θα πρέπει να τονίσουμε πως οι μοναχές έκαναν τις αλλεπάλληλες προσφυγές αφού το έργο έχει εγκριθεί από όλους τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης και έχει ήδη υλοποιηθεί σε ποσοστό 98%!
Να υπενθυμίσουμε πως στο στάδιο της διαβούλευσης και αδειοδότησης του έργου, είχαν γίνει παρεμβάσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και περιβαλλοντικούς φορείς που ελήφθησαν υπόψη ενώ στη συνέχεια εγκρίθηκαν τα τελικά σχέδια από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το έργο έγινε η προσφυγή των μοναχών που ομιλούν για «οπτική όχληση» και ζητούν να ματαιωθεί ένα έργο πλήρως εγκεκριμένο από φορείς και Δικαιοσύνη το οποίο βρίσκεται σε απολύτως τελικό στάδιο και είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη της περιοχής.
 
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ
Η επέκταση του Συστήματος από τον ΑΔΜΗΕ με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ, είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την ενεργειακή ευστάθεια ολόκληρης της Πελοποννήσου και αποδεδειγμένα θα φέρει σημαντικές επενδύσεις στους νομούς Αρκαδίας, Ηλείας και Μεσσηνίας.
Μετά από επίπονες νομικές διαδικασίες με όλους τους φορείς που κράτησαν σχεδόν 2 χρόνια και τελικά πήραν όλες τις εγκρίσεις, στις 20 Νοεμβρίου, ο ανάδοχος του έργου για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ ξεκίνησε τις απόλυτα νόμιμες εργασίες. Τότε οι μοναχές τοποθέτησαν τα αυτοκίνητά τους μπροστά στα μηχανήματα εκσκαφής και αρνήθηκαν οποιαδήποτε συζήτηση. Ο ανάδοχος, που έπρεπε να πληρώσει ρήτρες καθυστέρησης στον ΑΔΜΗΕ, κατέθεσε μήνυση κατά των μοναχών, οι οποίες προκειμένου να αποφύγουν το αυτόφωρο εξαφανίστηκαν προσωρινά.
Στο θέμα παρενέβη υπέρ του έργου μετά από παράκληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος, ο οποίος μίλησε με τις μοναχές και θεώρησε ότι τις έπεισε. Εν συνεχεία ο Αγιος Καλαβρύτων ενημέρωσε τηλεφωνικά τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ότι «οι μοναχές συνειδητοποίησαν το λάθος τους» και έτσι οι εργασίες, ξεκίνησαν ξανά.
Αποδείχθηκε όμως ότι οι 5 μοναχές απλώς ξεγέλασαν τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων κερδίζοντας χρόνο αφού την προηγούμενη Παρασκευή 27 Νοεμβρίου κατέθεσαν αίτηση άμεσων μέτρων και το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου που θα συζητηθεί ο κύριος χαρακτήρας των ασφαλιστικών.
 
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ
Ο ΑΔΜΗΕ από την πλευρά του έλαβε γνώση μόλις τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου για την αίτηση που σταμάτησε το έργο των 110 εκατομμυρίων.
Όπως μας τόνιζαν κύκλοι του ΑΔΜΗΕ «πιθανή ακύρωση της επένδυσης θα συμπαρασύρει μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί στην περιοχή αλλά δεν ξεκινούν επειδή δεν ολοκληρώνεται η επέκταση».
Και προσθέτουν: «Η Πελοπόννησος περιμένει μάταια τις επενδύσεις πράσινης ενέργειας και τα έργα ΑΠΕ που έχουν ήδη πάρει προσφορές σύνδεσης με τον όρο λειτουργίας της γραμμής αυτής δεν θα μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν. Παράλληλα ο σταθμός της Μεγαλόπολης δεν μπορεί να λειτουργήσει στην μέγιστη ισχύ των 800 MW προκαλώντας προβλήματα και ανησυχίες για την ηλεκτροδότηση της Κεντρικής Πελοποννήσου».
Επιχειρηματίες των ΑΠΕ που περιμένουν να επενδύσουν στην Πελοπόννησο μας έλεγαν πως επίσης «εμφανίζονται τεράστια προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην εφαρμογή του Target Model και σχετίζονται με τον κορεσμό της Πελοποννήσου, τα οποία έχουν κατά καιρούς διατυπώσει συμμετέχοντες της αγοράς. Επίσης εδώ και ένα χρόνο το Δημόσιο δεν εισπράττει ούτε φορολογικά έσοδα για την ίδια την επένδυση και αυτές που το συνοδεύουν και μου κάνει εντύπωση που αυτή η καθυστέρηση στα Δημόσια Εσοδα δε προβληματίζει κανένα».
 
ΟΙ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΑΕΠΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η επένδυση του ΑΔΜΗΕ έχει ολοκληρώσει νόμιμα όλα τα στάδια της αδειοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της ΑΕΠΟ (Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) που αποτελεί και τη βασική άδεια για μεγάλα έργα υποδομής στη χώρα. Πρόκειται για εφαρμογή του άρθρου 19α του Νόμου 4014/2011, με αποφάσεις που αναρτώνται υποχρεωτικά στο δικτυακό τόπο http://aepo.ypeka.gr
Στον δικτυακό τόπο αναρτώνται οι ΑΕΠΟ καθώς και οι αποφάσεις ανανέωσης, παράτασης ισχύος ή τροποποίησής τους των έργων και δραστηριοτήτων κατηγορίας Α της ΥΑ υπ’ αριθμ. 1958/13−1−2012 «Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες σύμφωνα με το Άρθρο 1 παράγραφος 4 του Ν. 4014/2011», μετά την έγκρισή τους από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή.
Ετσι υπάρχει δυνατότητα παρουσίασης, ταξινόμησης και αναζήτησης των αποφάσεων με πολλαπλά κριτήρια επιλογής που προσδιορίζονται από τα δεδομένα της κάθε απόφασης. Μέσω των δυνατοτήτων αυτών, παρέχεται στον κάθε ενδιαφερόμενο ανεμπόδιστη πρόσβαση και πλήρη και λεπτομερή γνώση των αποφάσεων που αφορούν έργα και δραστηριότητες της κατηγορίας Α, όπως αυτά ορίζονται από το άρθρο 1 του Ν 4014/2011. Ως εκ τούτου, τεκμαίρεται η πλήρης γνώση για κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να ασκήσει είτε αίτηση ακυρώσεως είτε οποιοδήποτε άλλο ένδικο βοήθημα.
Ο δικτυακός τόπος συνεργάζεται και με τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (από τον οποίο αντλεί όλα τα στοιχεία της κάθε απόφασης που έχει ήδη αναρτηθεί σε αυτόν) και με το μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να διευκολύνονται οι χρήστες της εφαρμογής, να απλουστεύεται η διαδικασία ανάρτησης και να αποφεύγονται οι διπλές καταχωρήσεις δεδομένων και τήρησης πολλαπλών αρχείων και μητρώων.
Αυτό σημαίνει πρακτικά πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι γνώριζαν εγκαίρως τη διαδρομή του έργου και οι τελευταίες παρεμβάσεις θεωρούνται μάλλον παρελκυστικές για απροσδιόριστους λόγους.