(upd) Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις απέναντι στην συμπεριφορά της Αγκυρας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις 10 Δεκεμβρίου.

«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής. Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε» για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θεωρώ ότι το παιγνίδι της γάτας και του ποντικού πρέπει να σταματήσει», προειδοποίησε. «Εάν η Αγκυρα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας», είχε προειδοποιήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου. Τότε, η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε απευθύνει μία πρόταση ανοίγματος προς την Αγκυρα συνοδευόμενη από μία απειλή, αν η Τουρκία δεν έπαυε τις ενέργειές της, οι οποίες είχαν ήδη καταδικασθεί από την ΕΕ. Η απόφαση η οποία ελήφθη τότε ήταν να εξετασθεί η κατάσταση κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Κυρώσεις και εμπάργκο όπλων θα ζητήσει ο Μητσοτάκης

Να επιβληθούν κυρώσεις αλλά και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, θα ζητήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Για τις μεν κυρώσεις είπε ότι βρίσκονται στο τραπέζι από την Σύνοδο του Οκτωβρίου ενώ το θέμα του εμπάργκο το έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη συνόδο του Νοεμβρίου.

Εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο των ΗΠΑ για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας “δείχνει” τον δρόμο και στην ΕΕ.

Στο ερώτημα εάν οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε κυρώσεις ή σε απειλή για κυρώσεις, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πως πλέον αρκετοί ηγέτες έχουν πειστεί ότι η Τουρκία κάνει προσχηματικές αναδιπλώσεις όταν πλησιάζει η στιγμή για κυρώσεις από την ΕΕ.

Εξήγησε πως οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό για την Ελλάδα αλλά αυτό που ζητεί είναι να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας και να επιλυθεί ειρηνικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο η μια και μοναδική διαφορά με την Αθήνα, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Σχετικά με την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία απάντησε ότι μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή αρκεί η Άγκυρα να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει.