Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ο πρωθυπουργός θα ακούσει τις εισηγήσεις των ειδικών και θα καθορίσει και το τελικό πλάνο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων.

Οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα της σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown τονίζοντας πως δεν πρέπει να χαθεί το πολύτιμο έδαφος που κερδίσαμε ενάντια στην πανδημία.

Σχεδόν στο σύνολό της η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι επιφυλακτική για την επαναλειτουργία όλων των δομών της εκπαίδευσης κάτι που συμμερίζεται και ο πρωθυπουργός όπως τόνισε χθες βράδυ μιλώντας στο 31ο Greek Economic Summit.

Οι καθηγητές, μέσω της ομοσπονδίας τους, ζητούν να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές με πρόσθετα μέτρα προστασίας και έχοντας λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει σχετικά με την τηλεκπαίδευση.

Στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα καταστήματα εποχικών ειδών, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ παρατείνεται μέχρι τις 14 του μήνα το lockdown.

Σε «λουκέτο» παραμένει η εστίαση. Άγνωστη η επαναλειτουργία του κλάδου. Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες.

Κανείς δεν ξέρει πότε θα αρχίσουν να επαναλειτουργούν κι άλλοι τομείς της οικονομίας όπως για παράδειγμα ο χώρος της εστίασης, τα μπαρ, τα καφε και τα εστιατόρια γεγονός που έχει οδηγήσει τους επιχειρηματίες του χώρου σε απόγνωση.

Ένας στους τρεις δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει την επιχείρησή του μετά από το lockdown και θα υποχρεωθεί σε «λουκέτο». Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά περαιτέρω στήριξη από την πολιτεία και δηλώνει πως ακόμη κι όσα καταστήματα λειτουργούν ως take away και με delivery δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν έστω και στα βασικά λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης τους.

Έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων τους και ανησυχούν κατά πόσο θα μπορέσουν να κρατήσουν το σύνολο των υπαλλήλων τους και μετά την κρίση.