Nέο, ισχυρό καρτέλ πετρελαίου για να ανεβάσουν απότομα τις τιμές του «μαύρου χρυσού» το 2021 προσπαθούν να επανασυγκροτήσουν ορισμένα κράτη-μέλη του OPEC (του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγικών Κρατών) και η Ρωσία που φαίνεται να υποκινεί σε μεγάλο βαθμό την «κίνηση οργανωμένης ανόδου των τιμών». Αυτό το σκοπό έχουν και οι συνομιλίες-διαπραγματεύσεις τους μέσω τηλεδιάσκεψης που ξανάρχισαν σήμερα.
Η χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν πλήττεται οικονομικά από τις σχετικά χαμηλές τιμές πετρελαίου και σίγουρα ο Ρώσος Πρόεδρος δεν ξεχνά ότι την περίοδο 1988-1991 επί προεδρίας Μιχαήλ Γκορμπατσόφ η τότε Σοβιετική Ενωση πέρασε μεγάλη οικονομική κρίση με τις παρατεταμένα χαμηλές τιμές πετρελαίου (έως και 9 δολάρια το βαρέλι!) με αποτέλεσμα να μην έχει οικονομικά αποθέματα και σε μεγάλο βαθμό να οδηγηθεί η πρώην υπερδύναμη στη διάλυση στα εξ ών συνετέθη.
Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου τότε είχαν αποδοθεί από τους Σοβιετικούς (και μετέπειτα Ρώσους) στην κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ρόναλντ Ρέηγκαν ως το 1988 και του Τζόρτζ Μπούς του Πρεσβύτερου μέχρι το 1992 που επιδοτούσαν τους Σαουδάραβες για υπερπαραγωγή του μαύρου χρυσού και χαμηλές τιμές, κόντρα στις προθέσεις της πλειοψηφίας του παλαιού OPEC.
Βεβαίως δεν ήταν μόνον αυτός ο λόγος, ίσως να μην ήταν και ο βασικός αλλά σίγουρα συνέτεινε στην διαδικασία αποδρομής του πάλαι ποτέ «Υπερκράτους».
 
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΗΜΕΡΑ-ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Σήμερα το μεγάλο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση της χαμηλής ζήτησης πετρελαίου, εξαιτίας του δεύτερου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.
Το πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Φεβουαρίου που δίνει τον τόνο και το κλίμα παγκοσμίως για τις τιμές, κυμαίνεται στα 47,45 δολάρια το βαρέλι υποχωρώντας τιε τελευταίες ημέρες κατά 1,5-2% ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιανουαρίου 1,50 % και κυμαίνεται γύρω στα 44,80-44,90 δολ. το βαρέλι.
Οι χώρες του OPEC και άλλες συνεργαζόμενες χώρες που είναι γνωστές στο σύνολό τους, ως OPEC plus (OPEC +) επιθυμούσαν διακαώς να παρατείνουν τις μειώσεις παραγωγής των 7,7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως ή ποσοστό 8% της παγκόσμιας προσφοράς, τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο του 2021 ώστε οι τιμές να ανέβουν απότομα μόλις ανοίξουν οι αγορές και αυξηθεί η ζήτηση.
Ωστόσο, μετά την κούρσα τιμών που προκάλεσαν οι ελπίδες για ταχεία έγκριση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στα τέλη Νοεμβρίου, αρκετές χώρες, που παράγουν πετρέλαιο, άρχισαν να αναρωτιούνται για την ανάγκη συνέχισης της μείωσης της παραγωγής που προωθεί η Σαουδική Αραβία.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι το Ιράκ, η Νιγηρία, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν εκφράσει το επιθυμία για την αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής το 2021.
Η Ρωσία από την πλευρά της που επιθυμεί και επιχειρεί να τεθεί ατύπως «επικεφαλής και προστάτιδα δύναμη» των πετρελαιοπαραγωγών υποστηρίζει πώς η αύξηση της παραγωγής θα πρέπει να γίνει αφού πρώτα υπάρξει μια περίοδος ανόδου των τιμών.
Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι χώρες του OPEC+ θα παρατείνουν τις ισχύουσες μειώσεις στην παραγωγή του αργού για τέσσερις μήνες έως έξι μήνες ώστε από το Μάρτιο να αυξηθούν και οι τιμές λόγω ζήτησης ή θα προχωρήσουν σε σταδιακή αύξηση της παραγωγής από τον Φεβρουάριο, οπότε οι τιμές θα κυμανθούν στα σημερινά επίπεδα.
Οι χώρες της OPEC+ επιθυμούσαν κατά πλειοψηφία να χαλαρώσουν τις ισχύουσες μειώσεις στην παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο του 2021, αλλά το δεύτερο κύμα κορωνοϊού μείωσε τη ζήτηση για καύσιμα σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας μέλη της συμμαχίας να επανεξετάσουν την πολιτική αυτή.
Η ομάδα OPEC+ με επίδοξο ηγέτη τη Ρωσία του Πούτιν αλλά «ντε φάκτο ηγέτη» τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, δεν κατέληξαν αρχικά σε συμβιβασμό για τη διάρκεια της μείωσης της παραγωγής και περιμένουν τις εξελίξεις.
Το Καζακστάν, μέλος της ομάδας OPEC+, έχει αντιταχθεί στην παράταση των μειώσεων έως την επόμενη χρονιά και αντ’ αυτού έχει ζητήσει την αύξηση της παραγωγής σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία, δήλωσε μια πηγή.
“Οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες, ιδιαίτερα εάν η Ρωσία και το Καζακστάν δεν αλλάξουν τις θέσεις τους”, δήλωσε αξιωματούχος από την ομάδα OPEC+.
Η συνεδρίαση των 13 κρατών-μελών του OPEC, προηγείται αυτής της ευρύτερης συμμαχίας OPEC+, οπότε γίνονται δύο συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω πανδημίας, όπως και οι προηγούμενες μηνιαίες συναντήσεις των υπουργών αυτή τη χρονιά.