Αύριο, Πέμπτη, στο εβραϊκό νεκροταφείο των Ιωαννίνων θα ενταφιαστεί η Εσθήρ Κοέν, μία από τους ελάχιστους που επέζησαν του Ολοκαυτώματος. Πρόκειται για τη γηραιότερη Ελληνίδα επιζώσα από τα κολαστήρια του Άουσβιτς-Μπιρκενάου.

Στα 17 της χρόνια, η Εσθήρ Κοέν, μαζί με όλους τους Ρωμανιώτες Εβραίους των Ιωαννίνων, έζησε την θηριωδία. Ήταν 25η Μαρτίου του 1944, όταν οι Γερμανοί μάζεψαν στην πλατεία Μαβίλη όλους τους Εβραίους της πόλης και ακολούθησε η πορεία προς την καταστροφή και τον θάνατο.

Οι αφηγήσεις της ήταν πάντα συγκλονιστικές. Για τελευταία φορά είδε τους γονείς της και τα 6 αδέλφια της, στην πύλη της κολάσεως του Άουσβιτς.

Η Εσθήρ Κοέν είχε προκαλέσει συγκίνηση στο πανελλήνιο το 2014, όταν κατά την επίσκεψη στα Γιάννενα του τότε προέδρου της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ, για να αποτίσει φόρο τιμής στους κατοίκους του μαρτυρικού χωριού Λυγγιάδες που σφαγιάστηκαν στην Κατοχή από γερμανικά στρατεύματα, δεν δίστασε να του καταθέσει τα μεγάλα «γιατί» που της κατέτρωγαν την ψυχή και για τα οποία, παραμονή της συνάντησης, είχε μιλήσει στην «Κ». «Αισθάνομαι περίεργα. Είμαι ταραγμένη. Θέλω να τον ρωτήσω πού βρέθηκε τόσο μίσος για να κάψουν ζωντανούς εκατομμύρια ανθρώπους επειδή έτυχε να έχουν διαφορετική θρησκεία. Πρέπει άραγε να δεχθώ τη συγγνώμη; Τίποτα δεν μπορεί να συγχωρέσει αυτό που μας έκαναν. Δεν απέμεινε συγγενής να με συνοδεύσει όταν θα πεθάνω. Δεν άφησαν κανέναν, τους έκαψαν όλους», είχε πει.

Από τους 1.825 Γιαννιώτες Εβραίους που μετέφεραν στο Αουσβιτς οι Γερμανοί το 1943, επέζησαν και επέστρεψαν μόνο οι εκατό και εξ αυτών και πλέον εν ζωή βρίσκεται μόνο μία γυναίκα που ζει στην Αθήνα.