Μέχρι το 18,7% των ισπανικών εταιρειών θα μπορούσε να είναι αφερέγγυα και να αντιμετωπίσει ακόμη και το “λουκέτο” έως το τέλος του έτους λόγω του οικονομικού αντίκτυπου από την πανδημία COVID-19, με 1 στις 10 από αυτές να είναι μη βιώσιμη σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο που δημοσίευσε η Κεντρική τράπεζα της Ισπανίας.

Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο της κεντρικής τράπεζας, ο αριθμός των εταιρειών που αντιμετωπίζουν την πτώχευση θα αυξηθεί στο 14,5% από 10,5% πέρυσι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters oι ισπανικές εταιρείες υπήρξαν από τις πιο ενεργές στην Ευρώπη για την υποβολή αιτήσεων για κρατικές πιστώσεις και ρευστότητα, αλλά όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το επίκεντρο έχει πλέον στραφεί προς τη φερεγγυότητά τους.

Οπως λέει η Κεντρική τράπεζα της χώρας εκείνες που πλήττονται περισσότερο είναι οι επιχειρήσεις στον τομέα της φιλοξενίας, με πιθανό το 1/3 να φθάσουν κοντά στην πτώχευση. Οι μικρές επιχειρήσεις και οι εταιρείες μηχανοκίνητων οχημάτων βρίσκονται επίσης υπό ακραία οικονομική πίεση, ανέφερε.

Η Τράπεζα αναφέρει παράλληλα ότι οι μη βιώσιμες εταιρείες – αυτές που αναμένεται να έχουν αρνητικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να καλύψουν τις πληρωμές τους- αντιπροσωπεύουν μόλις κάτω από το 5% του συνολικού χρέους, με παρόμοιο βάρος στη συνολική απασχόληση.