Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας σε συνέχεια της πρωθυπουργικής εξαγγελίας για τα ΕΛΤΑ προανήγγειλε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων που συζητά ρυθμίσεις για το λαθρεμπόριο.

Ειδικότερα, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι τα ΕΛΤΑ δημιουργούν ελλείμματα ύψους 2 εκατ. ευρώ το μήνα, χωρίς να καταφέρουν να προχωρήσουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Έτσι, σημείωσε πως επίκειται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με αλλαγή του λειτουργικού μοντέλου των ΕΛΤΑ, εθελούσια έξοδο για 2.000 εργαζόμενους σε χρονικό ορίζοντα διετίας και στόχο την παροχή καθολικών υπηρεσιών στην επικράτεια με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό στη χρήματα των φορολογούμενων.

«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο σχήμα θα γίνει γιατί νιώθουμε την ανάγκη απέναντι στον φορολογούμενο να πούμε ότι η επένδυση θα γίνει με κριτήριο ιδιώτη επενδυτή. Να δώσουμε το δικαίωμα να πάρει πίσω τα χρήματά του ο φορολογούμενος. Πιο πολύ μας ενδιαφέρει ο μετασχηματισμός να γίνει γρήγορα και σωστά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όμως, οι αναφορές του υπουργού και κυρίως το γεγονός ότι δεν κατατέθηκε η ρύθμιση, προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον Μ. Κάτση του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει ήττα την επιλογή της κυβέρνησης και προειδοποίησε πως το κόμμα του θα αντιδράσει αν «κατέβει ταμπέλα των ΕΛΤΑ» σε κάποιο χωριό της χώρας. «Θέλουν τα γερόντια τα φάρμακα και τη σύνταξη. Είναι κόκκινη γραμμή αυτό», είπε.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κεγκέρογλου επισήμανε ότι «Φτάνει στο βαθμό της εξαπάτησης ο τρόπος που φέρνετε την τροπολογία. Αλλαγές στα ΕΛΤΑ με τροπολογία και χωρίς διαβούλευση», προσθέτοντας ότι «είναι ύποπτη η διαδικασία».

«Δεν ξέρω αν είμαστε κατά τη ιδιωτικοποιήσης θα το δούμε αυτό! Δεν θέλουμε όμως ξεπούλημα», είπε ο Κ. Χήτας της Ελ. Λύσης με τον Γ. Λογιάδη του Μέρα25 να επισημαίνει: «αυτό λέγεται κακονομία! Μάλλον για σας τα ΕΛΤΑ είναι λαθρεμπόριο».