Βρισκόμαστε στο μακρινό 1991, συγκεκριμένα στις 24 Νοεμβρίου. Στην τηλεόραση παρουσιάζεται η είδηση ότι πέθανε ο θρυλικός  τραγουδιστής των Queen , Freddie Mercury, από AIDS . Παράλληλα ακούγεται πολύ έντονα το τραγούδι «Τhe show must go on», που αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη .

Το κομμάτι αυτό κυκλοφόρησε στις 14 Οκτωβρίου του 1991 , έξι εβδομάδες πριν το  θάνατο του Freddie Mercury και συμπεριλήφθηκε στο δίσκο Innuendo που ήταν και ο τελευταίος του συγκροτήματος.
Μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, από μικρός, η ψυχική δύναμη ενός ανθρώπου, που προτιμά να πει ένα τέτοιο τραγούδι , όταν βλέπει ότι το τέλος πλησιάζει και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το αποφύγει.

Ο Freddie Mercury ήταν μόλις 45 ετών όταν πέθανε και η αιτία του θανάτου του ήταν επιπλοκές από το AIDS . Μεγαλώνοντας λοιπόν, θέλησα να μάθω παραπάνω πληροφορίες για την ιστορία αυτού του τραγουδιού, για να δω και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε και εκτελέστηκε από αυτήν την τόσο μοναδική φωνή !
Το τραγούδι γράφτηκε από τον  κιθαρίστα του συγκροτήματος Brian May , όταν ο Freddie Mercury ήταν στα τελευταία στάδια του AIDS , εμφανώς καταβεβλημένος από την ασθένεια, σε σημείο που να μην είναι σίγουρος ο May αν θα μπορούσε να το αποδώσει σωστά.  Όταν ο May ρώτησε τον Freddie αν είναι σε κατάσταση να το τραγουδήσει ο Freddie του απάντησε « Θα το κάνω αγαπητέ μου» , ήπιε μια βότκα και κυριολεκτικά το σημάδεψε, με εκείνη τη σπαρακτική φωνή…  Ένα δείγμα του πόσο μεγάλος σταρ ήταν ο Freddie Mercury , ένας θρύλος της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας!

Το τραγούδι αυτό είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη θέληση και αποδεικνύει περίτρανα ότι η δύναμη της ψυχής μπορεί να νικήσει (σχεδόν) τα πάντα . Ένας άνθρωπος που σύμφωνα με τους στίχους του τραγουδιού  καταλαβαίνει  ότι σε λίγο θα στρίψει «στην γωνία  του δρόμου», αλλά παρόλα αυτά, και ενώ η καρδιά του είναι έτοιμη να σπάσει , διατηρεί το χαμόγελό του αναλλοίωτο  .

Αυτός είναι ο άνθρωπος που δεν παραιτείται ,που ενώ ξέρει ότι θα χάσει, δίνει την μάχη του . Ξέρει ότι το σόου πρέπει να συνεχιστεί και ότι οι ιδέες του δεν θα πεθάνουν ποτέ . Γι αυτό βρίσκει μέσα του το κουράγιο να συνεχίσει μέχρι το τέλος , παρά τις δυσκολίες!

Ξέρουμε πολύ καλά ότι ένας άνθρωπος πεθαίνει, μονάχα  αν ξεχαστεί . Ο Freddie Mercury, 29 χρόνια μετά το θάνατό του, παραμένει ζωντανός και επίκαιρος  . Φανταστείτε πόσοι άνθρωποι , χρόνια νοσούντες, έχουν πάρει κουράγιο και δύναμη από αυτό το τραγούδι . Μπορεί να φαίνεται στην εισαγωγή του απαισιόδοξο αλλά η τελική αίσθηση που παίρνεις είναι αισιόδοξη , όπως είναι και η ανθρώπινη φύση . Το “The  show must go on” ακόμη ακούγεται, με την ίδια θέρμη που ακούστηκε στο Τhe Freddie Mercury Tribute Concert to 1992 (τη συναυλία προς τιμήν του Mercury ).  Το ότι έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, δείχνοντας αυτή την δύναμη θέλησης και την ανάγκη να συνεχιστεί κάτι σπουδαίο, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το «The show must go on» αποτελεί ένα τραγούδι θρύλο και σε αυτό οφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο στο συνθέτη Brian May που το έγραψε αλλά και στο ανεπανάληπτο Freddie Mercury που τόσο μοναδικά το εκτέλεσε!  Ένα ευχαριστώ είναι πραγματικά μικρό !

Γράφει ο Σπύρος Σταθάτος