Η DeepMind, θυγατρική της Google, αναμένεται να φέρει την επανάσταση στον τομέα της Βιολογίας. Στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού CASP (Critical Assessment of Protein Structure Prediction), ανακάλυψε την τρισδιάστατη δομή μιας σειράς πρωτεϊνών. 

Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά θεαματικό καθώς πέτυχε επίδοση 92 στα 100 με αποτέλεσμα οι προσβλέψεις της εταιρείας να ταιριάζουν σχεδόν στο απόλυτο με τα δεδομένα των πειραμάτων.

Μετά από μισό αιώνα ερευνών των βιοεπιστημόνων η τεχνητή νοημοσύνη έδωσε τη λύση μόνο μέσα σε λίγες ημέρες κι αναμένεται να φέρει κυριολεκτικά επανάσταση στην ιατρική επιστήμη.

Έχοντας μόνο ως δεδομένο την αλληλουχία των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται οι πρωτεΐνες η τεχνητή νοημοσύνη συνδύασε την μηχανική μάθηση με έναν «αλγόριθμο τάσης», ο οποίος κατά κάποιον τρόπο μιμείται την τακτική που θα εφάρμοζε ένας άνθρωπος για να λύσει ένα μεγάλο παζλ.
Ο αλγόριθμος κατάφερε να προσδιορίσει τη δομή ακόμα και πρωτεϊνών που βρίσκονται πάνω και μέσα στην κυτταρική μεμβράνη, οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις.
 
«Θα αλλάξει την ιατρική. Θα αλλάξει την έρευνα. Θα αλλάξει την εμβιομηχανική. Θα αλλάξει τα πάντα» σχολίασε ο Άντρεϊ Λούπας, βιολόγος του Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Βιολογίας «Μαξ Πλανκ» της Γερμανίας και συμμετέχων ως κριτής στον διαγωνισμό.
 
Η εταιρεία δεσμεύεται επίσης από τους όρους του διαγωνισμού να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, κάτι που σημαίνει ότι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα ευρήματα.