Στις 277.999 ανέρχονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που τέθηκαν σε αναστολή κατά τον τρέχοντα μήνα, καθώς οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται, έκλεισαν με κρατική εντολή.
Το μέσο ποσό που θα λάβουν ανέρχεται σε 677,36 ευρώ, καθώς μόνο όσοι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή από την 1η Νοεμβρίου θα λάβουν το ποσό των 800 ευρώ, που αντιστοιχεί στην ειδική αποζημίωση για 30 ημέρες. Οι υπόλοιποι τέθηκαν σε αναστολή είτε στις 3 είτε στις 7 Νοεμβρίου, βάσει των κυβερνητικών αποφάσεων για lockdown σε τοπικό και πανεθνικό επίπεδο. Οι πληρωμές έχουν προγραμματιστεί για σήμερα. Από σήμερα άλλωστε ξεκινούν και οι αιτήσεις των ανέργων για τη λήψη του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ.
Αναλυτικά, εγκρίθηκε το ποσό ύψους 203,7 εκατ. ευρώ για την πληρωμή 328.360 εργαζομένων που δικαιούνται ή την ειδική αποζημίωση ή την κρατική συμμετοχή στον μισθό τους καθώς συμμετέχουν στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, το οποίο όπως φαίνεται εξακολουθεί τις… χαμηλές πτήσεις. Η απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση προβλέπει:
Την πληρωμή 277.999 εργαζόμενων που βρίσκονται σε αναστολές συμβάσεων εργασίας κατά τον μήνα Νοέμβριο. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 188,30 εκατ. ευρώ.
Την πληρωμή 3,61 εκατ. ευρώ σε 7.718 δικαιούχους που υπέβαλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις καθώς ανήκουν στην ομάδα εργαζόμενων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων. Αντίστοιχα, άλλοι 2.242 επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί που υπέβαλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις θα λάβουν ως αποζημίωση ειδικού σκοπού συνολικό ποσό ύψους 1,18 εκατ. ευρώ.
Τέλος, 40.401 εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό Συν-Εργασία θα λάβουν για τον μήνα Οκτώβριο την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας, ύψους 10,62 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων για τον τρέχοντα μήνα ολοκληρώθηκαν στις 24 Νοεμβρίου. Προφανώς και ανάλογα με το πότε θα αρθεί το καθολικό lockdown, θα ξανανοίξει η πλατφόρμα για δηλώσεις που αφορούν τον Δεκέμβριο. Όσο για τις δηλώσεις των αναστολών για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έμειναν ανοικτές αλλά είναι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, συνεχίζονται από εργοδότες και εργαζόμενους έως τις 7 Δεκεμβρίου. Οι πληρωμές της ειδικής αποζημίωσης θα πραγματοποιηθούν μετά τις 7 και έως τις 21 Δεκεμβρίου, πιθανότατα στις 11 Δεκεμβρίου.
Το μεσημέρι οι αιτήσεις για τα 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους
Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του ΟΑΕΔ ενέκρινε την απόφαση για τη νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις ξεκινούν σήμερα, στις 15:00 το μεσημέρι. Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από την 1 Μαρτίου έως και τις 25 Νοεμβρίου 2020, παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι έως και τις 25 Νοεμβρίου και δεν έλαβαν την προηγούμενη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με το επίδομα των 400 ευρώ που καταβλήθηκε το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2020. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) έως και την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου.