Συνεδριάζει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup, έχοντας ουσιαστικά προεγκρίνει την καταβολή του επόμενου πακέτου “δόσεων” για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (και έτσι εμμέσως την τόνωση των κρατικών διαθεσίμων). Η απόφαση συνδέεται με την 8η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Το ύψος του πακέτου ανέρχεται στα 767 εκατομμύρια ευρώ. Προέρχεται κατά 640 εκατομμύρια ευρώ από κέρδη ομολόγων που θα οδηγηθούν και πάλι στην ελάφρυνση του χρέους (και άρα υποκαθιστούν εθνική δαπάνη), ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά στο δημοσιονομικό κέρδος από τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του δεύτερου δανείου.
Η επόμενη αξιολόγηση προς το παρόν έχει οριστεί για το Μάρτιο. Δεν συνδέεται με πακέτο “δόσεων”, ενώ μετά το Eurogroup θα πρέπει να συνεδριάσει και ο ESM για να καταβληθεί το ποσό στα κρατικά ταμεία πριν αλλάξει ο χρόνος (σ.σ. η Ελλάδα δικαιούται δύο καταβολές ετησίως έως και το 2022). Η έγκριση της δόσης (στη βάση θετικής εισήγησης της Επιτροπής) συζητήθηκε στο Euroworking Group της προηγούμενης εβδομάδας με τα στελέχη της Κομισιόν να αποφαίνονται ότι υπάρχει πολύ καλή πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, με καθυστερήσεις σε κάποια πεδία οι οποίες θεωρούνται κατανοητές λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες και στο EWG τα κράτη σύστησαν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Τόσο του πακέτου που περιλαμβάνεται στην ενισχυμένη εποπτεία από την αρχική απόφαση του 2018, όσο και της ελληνικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που προστέθηκε τον προηγούμενο Ιούνιο στη “λίστα”.
Η Ελλάδα δεν είναι το μόνο θέμα στη σημερινή ατζέντα του Eurogroup. Ασχολείται με την πορεία άλλων κρατών μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και με την αναθεώρηση του ESM και με το τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, σήμερα και αύριο θα συζητηθούν και οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών, αλλά και η διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Αποτιμώντας έτσι τις πληγές της πανδημίας, αλλά και τα περιθώρια που υπάρχουν στα κράτη-μέλη για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Και τούτο με την Ελληνική Κυβέρνηση να προαναγγέλλει ότι πέρα από τα 7,5 δις ευρώ που έχει υπολογίσει για το 2021 είναι έτοιμη να λάβει περισσότερα μέτρα αν αυτό χρειαστεί. Η πρόθεση φαίνεται και από την κίνηση των τελευταίων ημερών για ενίσχυση προϋπολογισμού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μετά το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον που υπήρχε.Έως χθες το βράδυ στην ΑΑΔΕ είχαν υποβληθεί πάνω από 405.000 αιτήσεις χορήγησης, ποσό που φαίνεται ισοδυναμεί με ποσό καταβολής ενδεχομένως και υψηλότερο των 2 δισ. ευρώ. Σήμερα λήγει το περιθώριο αιτήσεων αν δεν υπάρξει παράταση.
Σε ελληνικό επίπεδο, το άλλο μεγάλο ανοιχτό ζήτημα (το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη) είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, λαμβάνουν χώρα πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο. Προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο που έχει στείλει στις Βρυξέλλες η Ελληνική πλευρά και περιλαμβάνει λίστα με έργα και μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, ετοιμάζεται σε εγχώριο επίπεδο το πρώτο πακέτο έργων που επιχειρείται να ξεκινήσουν στην αρχή του έτους με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.