18 περιοχές χτυπούν κόκκινο στον επιδημιολογικό χάρτη
Πολύ πρόωρη η συζήτηση για άρση του lockdown τη στιγμή που 18 περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια «χτυπούν κόκκινο» λένε οι ειδικοί.
Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μετά από τρεις εβδομάδες επιβολής των περιοριστικών μέτρων, ασφυκτιούν.  Τις ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη και Τρίκαλα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.
Το επιδημιολογικό φορτίο διατηρείται υψηλό. Το ΕΣΥ θα παραμείνει υπό έντονη πίεση καθώς βάσει μαθηματικών μοντέλων υπολογίζεται ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες περίπου 1.600 άνθρωποι θα χρειαστούν νοσηλεία και 250 εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Σταθεροποιούνται οι αριθμοί στις εισαγωγές ασθενών

Σε ολόκληρη την Ελλάδα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς, πάνω από το 1/4 αυτών στη Θεσσαλονίκη. Με βάσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αναμένεται μία μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία εντός της επόμενης εβδομάδας.
Η πληρότητα των μονάδων ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα αγγίζει το 90% γιαυτό και ξεκίνησαν οι αεροδιακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία άλλων περιοχών όπου υπάρχει διαθεσιμότητα. Οι απώλειες συνεχίζουν να αυξάνονται -την περασμένη εβδομάδα καταγράφονταν ημερησίως κατά μέσο όρο 85 θάνατοι.
Πρόωρη η συζήτηση για άρση των περιορισμών
Βεβιασμένη, χαρακτηρίζουν οι υγειονομικοί, τη συζήτηση για άρση των μέτρων. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση των νοσηλειών και των θανάτων. Με το βλέμμα στραμμένο στην καρδιά της πανδημίας, την οποία διανύουμε, οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως όσο πιο αργά αρθούν οι περιορισμοί τόσο θα καθυστερήσει και θα ανακοπεί μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.