Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο και το πολύπαθο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο πρακτικά έχει “παγώσει”.
Όχι ότι τα πράγματα κυλούσαν ομαλά πριν την πανδημία, αφού λόγω των διαχρονικών προβλημάτων, που έχουν να κάνουν με διαχειριστικές ανεπάρκειες, ολιγωρίες, παραλείψεις και λάθη επί λαθών, κυρίως από πλευράς διοικήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, η υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου προχωρούσε με ρυθμούς… χελώνας. Αλλά αυτή είναι μία άλλη, “αμαρτωλή” ιστορία, που θα αναλύσουμε κάποια άλλη στιγμή!
Ήρθε λοιπόν και η πανδημία του κορωνοϊού να επιδεινώσει μία ήδη προβληματική κατάσταση, σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που το 2020 να καταγράφεται ως το χειρότερο έτος, σε ότι αφορά τις εισπράξεις από διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021, φέτος τα έσοδα, αντί των προϋπολογιζόμενων 2,44 δισ. ευρώ, τελικά αναμένεται να φτάσουν μόλις και με τα βίας τα 58,5 εκατ. ευρώ!
Πιο αναλυτικά, μέσα στο 2020 είχαμε τις εξής εξελίξεις, αναφορικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων:
Εισπράχθηκε η πρώτη δόση ύψους 0,6 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα των 6,2 εκατ. ευρώ όπως προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου. Διευκρινίζεται ότι η συνολική αξία της συμφωνίας περιλαμβάνει το εφάπαξ καταβλητέο ποσό συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας.Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου Castello Bibelli στην Κέρκυρα ολοκληρώθηκε και καταβλήθηκε η πρώτη δόση των 1,6 εκατ. ευρώ, έναντι του συνολικού τιμήματος των 4,2 εκατ. ευρώ.
Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης (SPA) για το Βόρειο Αφάντου Ρόδου και η πρώτη δόση ύψους 13,5 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα των 26,9 εκατ. ευρώ, πρόκειται να εισπραχθεί μέσα στο 2020.Ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών. Η πρώτη δόση ύψους 27,8 εκατ. ευρώ από το συνολικό τίμημα, το οποίο υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ, πρόκειται να εισπραχθεί μέσα στο έτος 2020.
Διευκρινίζεται ότι η συνολική αξία της συμφωνίας περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας.Προχωρά η διαδικασία και γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής που αφορά στην πώληση του 100% των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ». Η πρώτη δόση του τιμήματος 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί το α’ τρίμηνο του 2021.
Οι διαγωνισμοί που ξεκίνησαν φέτος, είναι οι εξής:
ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών, Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Οργανισμός Λιμένος Καβάλας, Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, Μαρίνα Ιτέας, Υπόγεια αποθήκη Ν. Καβάλας, E-auction ΙΧ με 7 ακίνητα, καθώς και πρώην εργοστασιακός χώρος έργου ζεύξης Ρίου- Αντιρρίου.
Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη η προπαρασκευή και ωρίμανση των παρακάτω διαγωνισμών αξιοποίησης:Του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ.Της παραχώρησης για 35 έτη του δικαιώματος χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών Κάθετων Αξόνων.Περιφερειακών λιμένων και μαρινών (Ο.Λ. Ηρακλείου, μαρίνα Αρετσούς Θεσσαλονίκης).Λοιπών ακινήτων που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως είναι το ακίνητο στην Κύθνο, το ακίνητο «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών», το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου και άλλα ακίνητα.