Το πρώτο γενικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ο «Βορέας» (θεός του βόρειου ανέμου, του χειμώνα, του χιονιού και του πάγου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία) είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και και για την άμεση διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων.
Σκοπός του σχεδίου είναι η συντονισμένη ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων φορέων τόσο σε κεντρικό και περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Το σχεδίο της ΓΓΠΠ περιλαμβάνει
– την υλοποίηση δράσεων που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων των φορέων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
– την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους. Δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.
«Το νέο Σχέδιο «Βορέας» έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά κρίσιμων Γενικών Σχεδίων για τη θωράκιση της χώρας έναντι κινδύνων από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές που έχει επεξεργαστεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Μετά από τα Σχέδια «Εγκέλαδος» (σεισμοί), «Δάρδανος» (πλημμύρες), «Ιόλαος» (δασικές πυρκαγιές), «Τάλως» (ηφαιστειακή δραστηριότητα), καθώς και «Ηράκλειτος» (τεχνολογικά ατυχήματα), θέτουμε στη διάθεση όλων των συναρμόδιων φορέων ένα πλήρες, αναλυτικό σχέδιο δράσεων ετοιμότητας, αλλά και ένα συνεκτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών και των συνεπειών που μπορούν να προκύψουν από φαινόμενα χιονοπτώσεων και παγετού» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Αντίγραφο του σχεδίο έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια» με ΑΔΑ 6Δ4Ω46ΜΤΛΒ-Ε67, όπως επίσης και στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ  στην ενότητα «Σχεδιασμός Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών».