Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, προχώρησε σε δήλωση μετά την ενημέρωση που είχε από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τις τελευταίες εξελίξεις.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου
«Η αναβάθμιση της σχέσης της χώρας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι θετική εξέλιξη, εφόσον βεβαίως ενταχθεί στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης φιλειρηνικής  εξωτερικής πολιτικής. Εμείς είχαμε άλλωστε προτείνει την τριμερή συνεργασία με τα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο στο τελευταίο μου ταξίδι στη χώρα αυτή τον Ιούνιο 2019.
Πρέπει όμως να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας στρατηγικής , που αυτή τη στιγμή λείπει, και είναι ιδιαίτερα αναγκαία ιδίως ενόψει των ανακατατάξεων που θα φέρει στην ευρύτερη περιοχή η νέα αμερικανική προεδρία.
Το κενό αυτό στρατηγικής φαίνεται ιδίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επεσήμανα στον υπουργό ότι η τελευταία παράνομη NAVTEX της Τουρκίας, θέτει ζήτημα παράνομης δραστηριότητας εντός των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα 5,8 μίλια. Και του επεσήμανα την ανάγκη να αντιμετωπισθεί αυτή η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και οι πιθανοί ελιγμοί της ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου με μια αποφασιστική στάση της Ελλάδας, που θα θέσει ξανά το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων στο Συμβούλιο. Όμως μέχρι τότε θα πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να μας πει αν έχει κόκκινες γραμμές, να θεωρεί για παράδειγμα κόκκινη γραμμή την αποστολή ενός γεωτρύπανου, την παράνομη δραστηριότητα δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Γιατί μέχρι στιγμής η έλλειψη πυξίδας στην εξωτερική πολιτική και η έλλειψη σαφών κόκκινων γραμμών αποθρασύνει  την τουρκική προκλητικότητα.
Τέλος έθεσα στον υπουργό την ανάγκη να υπάρχει ένα σαφές πρωτόκολλο προστασίας από τον κορωνοϊό για τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό λόγω και ενός πρόσφατου θανάτου υπαλλήλου του ΥΠΕΞ στην Τουρκία.»