Η κατάσταση στη χώρα μας με την πανδημία είναι δραματική. Σιωπηλά οδεύουμε στην κατάσταση που ήταν η Ιταλία στην πρώτη φάση με τους θανάτους να εκτινάσσονται.
Μετρώντας άνω των 100 θανάτων την ημέρα, τους διασωληνωμένους να ξεπερνούν τους 500 καθημερινά η κατάσταση μετατρέπεται σε κόλαση. Χάνονται ανθρώπινες ζωές και η κυβέρνηση συνεχίζει να μας ενημερώνει ότι οι νεκροί είναι λιγότεροι στη χώρα μας από ότι σε άλλες χώρες!
Δυστυχώς επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και μετά την πρώτη φάση της πανδημίας αδιαφόρησε συστηματικά. Παρά τις συνεχόμενες φωνές αγωνίας των ειδικών για την ανάγκη λήψης μέτρων και προετοιμασίας για τη δεύτερη φάση η κυβέρνηση της ΝΔ επαναπαύτηκε.
Τι και αν το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού δικτύου με άξονα την πρωτοβάθμια υγεία σε όλη τη χώρα, ώστε να πραγματοποιούνται μαζικά τεστ, με συλλογή και καταγραφή στοιχείων ανά περιοχή, μια πολύτιμη βάση σχεδιασμού.
Τι και αν το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή υπογράμμισε την επικινδυνότητα του συνωστισμού σε σχολεία και σε μέσα μεταφοράς με την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα;
Από την πρώτη στιγμή αναφερθήκαμε στην ανάγκη της πρόληψης και της προετοιμασίας, των υγειονομικών υποδομών, της κοινωνίας και της οικονομίας οργανώνοντας ένα σχέδιο, το οποίο και καταθέσαμε σε δημόσιο διάλογο, καλώντας την κυβέρνηση να υιοθέτησει τις προτάσεις μας.
Δυστυχώς δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός. Ωστόσο, τις επιπτώσεις τις πληρώνουν οι πολίτες που ζουν μια κρίσιμη κατάσταση που απειλείται κάθε στιγμή, η υγεία των ίδιων και των οικείων τους. Οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία εχουν γεμίσει, ενώ κρεβάτια ΜΕΘ από δωρεές παραμένουν ανεκμετάλλευτες λόγω έλλειψης προσωπικού υποστήριξης. Λείπουν εντατικολογοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι και νοσηλευτές και νοσηλεύτριες αφού δεν έγιναν προκηρύξεις άρα ούτε προσλήψεις με το προσωπικό να καταρρέει από την εξάντληση.
Έτσι οδηγηθήκαμε ακόμη και σε αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων με εξαίρεση τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά!
Ταυτόχρονα, τα ποσοστά θνησιμότητας ανεβαίνουν δραματικά και δημιουργούνται απορίες σχετικά με τις αίτιες που οδηγούν σε υψηλή θνησιμότητα. Σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας είμαστε περισσότερο ενημερωμένοι για την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση με συνδυασμό φαρμάκων αλλά και σχετικά με την επίβλεψη της πορείας των ασθενών. Τι συμβαίνει και αγγίζουμε καθημερινά τους 100 περίπου νεκρούς; Γιατί η Ελλάδα είναι πρώτη αναλογικά στην ανά εβδομάδα αύξηση θανάτων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης; (week by week change of confirmed COVID-19 DEATHS, Nov 23.2020, Our World in Data)
Κρίσιμα ερωτήματα που προβληματίζουν και τρομάζουν τους πολίτες αλλά συνεχίζουν να μένουν αναπάντητα από τους υπουργούς και την κυβέρνηση της ΝΔ.
Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ
Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο