Την ιδέα για την έκθεση εμπνεύστηκε η καταξιωμένη πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ενώ η επιμέλεια ανήκει στη Λουίζα Καραπιδάκη- Η έκθεση περιλαμβάνει δεκαεφτά δημιουργούς με είκοσι πέντε πίνακες ζωγραφικής, κεραμικά, χαρακτικά και εικαστικές κατασκευές για το επετειακό έτος «Θερμοπύλες, Σαλαμίνα 2020».
Η μάχη των Θερμοπυλών και η ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.) εναντίον των Περσών, καθόρισαν όχι μόνο την τύχη της Αρχαίας Ελλάδας αλλά και την πολιτιστική πορεία της Ευρώπης κατά τους μετέπειτα χρόνους.
https://youtu.be/EWqPTnWA_oY
Στην επέτειο αυτών των δύο κοσμοϊστορικών γεγονότων, οι βαθιά ριζωμένες γνώσεις και ιδέες στη συνείδηση Ελλήνων δημιουργών μετατρέπονται σε λαλίστατες εικόνες. Καλλιτέχνες καταξιωμένοι -ερασιτέχνες, λαϊκότροποι, αυτοδίδακτοι, εκπρόσωποι της ακατέργαστης τέχνης- δημιουργούν έργα ανάλογα με τις εικαστικές τους ευαισθησίες και τις προσωπικές τους προσλαμβάνουσες μέσα από τις προφορικές ή τις γραπτές μαρτυρίες και τα οπτικοακουστικά ερεθίσματα.
Αυτό το είδος της τέχνης, με χαρακτηριστικά την αδέσμευτη σκέψη, τη δημιουργική έκφραση, τη γνησιότητα και την ευαισθησία, θέλησε να υποστηρίξει η πρύτανης Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, με την ιδέα της να οργανωθεί μια έκθεση ζωγραφικής με «μοναδικούς» Έλληνες καλλιτέχνες, στο πλαίσιο του επετειακού έτους «Θερμοπύλες, Σαλαμίνα 2020».
Η υποκειμενική αυτή αφήγηση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς μάς χαρίζει συναρπαστικές αναπαραστάσεις του επικού παρελθόντος και των μνημονικών τόπων, ως έναν φόρο τιμής στον ηρωισμό και το σθένος των Ελλήνων αλλά και στις διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού.
Η αυθόρμητη τέχνη, ως μέσο εικαστικής έκφρασης, επιστρέφει συστηματικά στο επίκεντρο του εικαστικού στερεώματος και υποστηρίζεται όλο και περισσότερο από το διεθνές κοινό σε όλο τον κόσμο.
Η θεματική διαπραγμάτευση με την αμεσότητα στην έκφραση, την έντονη αφηγηματική διάθεση, την ιδιότυπη εξιστόρηση, την απεικονιστική ευφράδεια, την ελευθερία στη χρήση των χρωμάτων, τις λεπτομερειακές αναφορές των επιμέρους διατυπώσεων και τον πρωτότυπο συνδυασμό διαχρονικών εικονογραφικών προτύπων, κερδίζει το σύγχρονο κοινό γιατί ταυτίζεται με τον φαντασιακό του κόσμο,  αναπαριστά τις δικές του εικόνες, αντανακλά τον δικό του παλμό και εκφράζει τη συλλογική συνείδηση.
Η έκθεση περιλαμβάνει δεκαεφτά δημιουργούς με είκοσι πέντε πίνακες ζωγραφικής, κεραμικά, χαρακτικά και εικαστικές κατασκευές.
Οι περισσότεροι καλλιτέχνες δημιούργησαν πρωτότυπο έργο για το επετειακό έτος «Θερμοπύλες, Σαλαμίνα 2020» και ο αφηγηματικός ιστός της έκθεσης έχει διαρθρωθεί σε πέντε θεματικές ενότητες. Εν κατακλείδι πρόκειται για μια έκθεση με λαϊκούς αλλά και λόγιους καλλιτέχνες, γιατί άλλες εκφάνσεις είναι λαϊκότροπες και άλλες σύγχρονες έντονα επηρεασμένες από ρεύματα της σύγχρονης  καλλιτεχνικής δημιουργίας, από τον μινιμαλισμό μέχρι την εννοιολογική τέχνη.