-Πόσο απομονωμένος/-η νιώθετε αυτή τη στιγμή λόγω της πανδημίας COVID-19;
-Απεβίωσε κάποιος από το κοντινό σας περιβάλλον λόγω COVID-19;
Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει αυτός που θα συμμετάσχει στην έρευνα της COH-FIT (Collaborative Outcomes study on Health and Functioning during Infection Times). Μια έρευνα η οποία διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο με περισσότερους από 200 εθελοντές ερευνητές σε 40 χώρες ανά την υφήλιο υπό την αιγίδα μεγάλου αριθμού διεθνών επιστημονικών οργανισμών.
Στόχος της διεθνούς αυτής έρευνας είναι η διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία σε καιρούς μεταδοτικών λοιμώξεων και περιοριστικών μέτρων, καθώς και την αναγνώριση προστατευτικών παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης κατά την πανδημία του ιού COVID-19 αλλά και μελλοντικά, σε περίπτωση εμφάνισης άλλων καταστάσεων επιδημικών και πανδημικών μεταδοτικών λοιμώξεων.
Η μελέτη θα διενεργηθεί σε τρεις διαφορετικές περιόδους:
-κατά τη διάρκεια της πανδημίας (1ο κύμα),
-6 μήνες μετά το τέλος της πανδημίας του ιού (2ο κύμα) και
-12 μήνες  μετά το τέλος της πανδημίας του ιού COVID-19 (3ο κύμα).
Ενήλικες, έφηβοι και παιδιά (μετά τη συναίνεση των κηδεμόνων τους) οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην έρευνα αυτή, θα τους ζητηθούν ανώνυμες πληροφορίες αναφορικά με δημογραφικά στοιχεία, επαγγελματικές συνθήκες, περιβαλλοντικούς παράγοντες και κατάσταση φυσικής και ψυχικής υγείας και σχετικών παραγόντων πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του ιού COVID-19.
Στόχος είναι η συγκέντρωση πληροφοριών από περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες και από τις 5 ηπείρους, σε περισσότερες από 25 γλώσσες.
Στην Ελλάδα η μελέτη προωθείται από την Β΄ Ψυχιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχοντας λάβει την θετική γνωμοδοτική άδεια της Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Α.Π.Θ. και υπό την αιγίδα της Ελληνικής, της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας.
Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στην έρευνα δεν έχει παρά να πατήσει τον σύνδεσμο: www.coh-fit.com ή www.coh-fit.com/?lang=el