Οι αντοχές των νοικοκυριών και το εμβόλιο θα κρίνουν τον Προϋπολογισμό του 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
 
Όπως τονίζει, τελικά υιοθετήθηκε το δυσμενές σενάριο που προβλέπει βαθιά ύφεση φέτος πάνω από 10%, αλλά και μικρότερη ανάπτυξη το 2021.
 
“Αυτό οφείλεται αφενός στην επιβολή νέων περιοριστικών  μέτρων  για  την  αντιμετώπιση  της  πανδημίας  και  αναθεώρηση  των μακροοικονομικών προβλέψεων προς τα κάτω και αφετέρου στη λήψη πρόσθετων έκτακτων δημοσιονομικών  μέτρων  για  την  προστασία  νοικοκυριών  και  επιχειρήσεων  που επιδεινώνουν  το  δημοσιονομικό  αποτέλεσμα.
 
Η  αναθεώρηση  των  προηγούμενων προβλέψεων  επί  το  ρεαλιστικότερο  δεν  σημαίνει,  ωστόσο,  ότι  παύουν  να  υφίστανται  οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές αβεβαιότητες που σημειώναμε στη γνώμη μας για το προσχέδιο”, όπως τονίζει.
 
” Όσον  αφορά  τις  μακροοικονομικές  αβεβαιότητες,  η  διάρκεια  ισχύος  των περιοριστικών  μέτρων  είναι  ακόμα  άγνωστη  και  θα  εξαρτηθεί  σε  μεγάλο  βαθμό  από  τις εξελίξεις  στην  ανάπτυξη  και,  κυρίως,  στη  διανομή  του  εμβολίου.  Ο  αποτελεσματικός εμβολιασμός μιας  κρίσιμης  μάζας  του  πληθυσμού  είναι  απαραίτητη  προϋπόθεση για  την πλήρη  αποκατάσταση  της  οικονομικής  δραστηριότητας.  Όσον  αφορά  τις  δημοσιονομικές αβεβαιότητες, το σημαντικότερο ρίσκο σχετίζεται με την αποκατάσταση των δημόσιων εσόδων το 2021 καθώς, όπως τονίσαμε και στη γνώμη μας για το προσχέδιο, «θα εξαρτηθεί από την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις”, υπογραμμίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
 
Η πρόβλεψη για την ύφεση του 2020 είναι στο 10,5% (έναντι 8,2% στο προσχέδιο) ενώ η πρόβλεψη για την ανάκαμψη του 2021 έχει περιοριστεί το 4,8% (έναντι 7,5% στο προσχέδιο). Με βάση αυτούς τους ρυθμούς μεταβολής, το ονομαστικό ΑΕΠ του 2020 διαμορφώνεται σε 162,8 δις ευρώ και του 2021 σε 171,9 δις ευρώ (έναντι 170,7 και 185,2 δις ευρώ, αντίστοιχα, στο προσχέδιο).
 
Οι δημοσιονομικές προβλέψεις της εισηγητικής έκθεσης  αποτυπώνουν μια μεγαλύτερη επιδείνωση σε σχέση με το προσχέδιο για το τρέχον έτος που οδηγεί σε συνολικό έλλειμμα 16,1 δις ευρώ (έναντι 14,7 δις ευρώ στο προσχέδιο) ενώ το πρωτογενές έλλειμμα του 2020 εκτιμάται στα 11,1 δις ευρώ (έναντι 9,7 δις ευρώ στο προσχέδιο) και στα 11,7 δις ευρώ, σε όρους ενισχυμένης εποπτείας (έναντι 10,6 δις ευρώ στο προσχέδιο).
 
Όπως τονίζει, για το 2021 η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών είναι περιορισμένη σε σχέση με το προσχέδιο. Το  συνολικό  έλλειμμα  διαμορφώνεται  στα 11,5  δις ευρώ (έναντι 6,9 δις ευρώ στο προσχέδιο), ενώ το πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται στα 6,6 δις ευρώ (έναντι 2,1 δις ευρώ στο προσχέδιο).