Μπορεί η ΔΕΗ να χάνει με αργούς ρυθμούς μερίδιο αγοράς στον τομέα της λιανικής όμως στους ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας έχει σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες η ισχυρή πεντάδα της αγοράς, η οποία μοιράζεται την πλειοψηφία των καταναλωτών που έχουν εγκαταλείψει το πρώην κρατικό μονοπώλιο.
Ήδη, από τα στοιχεία του Οκτωβρίου που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή από το Χρηματιστήριο ενέργειας, διαπιστώνεται ότι η ΔΕΗ διαμόρφωσε το μερίδιό της στην αγορά στο 63,20% (Υψηλή Τάση: 17,50%, Μέση Τάση: 6%, Χαμηλή Τάση: 39,70%) από 64,30% τον προηγούμενο μήνα, με μικρές απώλειες.
Ωστόσο οι εναλλακτικοί πάροχοι και ανταγωνιστές της ΔΕΗ αρχίζουν να μονιμοποιούν τις θέσεις που έχουν κατακτήσει τους τελευταίους μήνες, παρά τις διαφορές που εμφανίζουν στα διαφορετικά τμήματα της αγοράς.
Για παράδειγμα η Protergia της εταιρείας Μυτιληναίος διαμόρφωσε συνολικό μερίδιο αγοράς 8,60% (από 8,50%) τον Σεπτέμβριο με περίπου 260.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και είναι πρώτη από πλευράς πελατολογίου με αμέσως επόμενη την Ήρων.
Η εταιρεία συμφερόντων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατέγραψε συνολικό μερίδιο 6,97% το Σεπτέμβριο (από 6,58%), έχοντας όμως προβάδισμα στην χαμηλή τάση (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) σε σχέση με την Μυτιληναίος, η οποία εμφανίζει μεγαλύτερη διείσδυση στην Μέση Τάση που είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Τις επόμενες θέσεις κατακτούν η Elpedison (κοινή εταιρεία των ΕΛΠΕ και της Ιταλικής Edison με μερίδιο 5,05% (από 5%), η NRG της Motor Oil με 3,58% (από 3,38%), η Watt & Volt του κ. Αναστάσιου Παπαναγιώτου με 2,67% (από 2,68%) και η Volterra που ελέγχεται από τον όμιλο ΑVAX με 2,55% (από 2,34%). Αύξηση του μεριδίου της εμφάνισε, το ίδιο διάστημα και η “Φυσικό Αέριο” (στο 1,48% από 1,32%) ενώ οριακή αύξηση παρουσίασε, το αντίπαλο στρατόπεδο της ΖeniΘ (1,19% από 1,17%). Πέριξ του 1% είναι το μερίδιο που κατέχει η Volton, η οποία ελέγχεται από εφοπλιστικά κεφάλαια και πριν ακριβώς ένα χρόνο εξαγόρασε την ΚΕΝ ενώ κάτω από 1% έχουν τα ΕΛΤΑ.
Σε ότι αφορά το μείγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή, πρωταθλητής παραμένει το Φυσικό Αέριο με ποσοστό 56,64% και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 33,86%, ο λιγνίτης με 5,41% και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί με 4,09%.
Η αγορά πάντως δείχνει μέχρι στιγμής περιορισμένα χαρακτηριστικά συγκέντρωσης και αυτό είναι κάτι που πιθανολογείται ότι διαμόρφωσε και όλη η προηγούμενη περίοδος, η οποία λόγω της πτώσης της οριακής τιμής συστήματος (χονδρεμπορική αγορά) οδήγησε σε μεγάλη κερδοφορία τις εταιρείες.
Ωστόσο η έλευση της ενιαίας αγοράς του target model φέρνει μεγάλες πιέσεις στον τομέα του ηλεκτρισμού και έχει εκτινάξει τις τιμές, με αποτέλεσμα οι προμηθευτές να γκρινιάζουν για σημαντική αύξηση του κόστους ενέργειας.
Η πίεση μεγαλώνει με τα κυβερνητικά μέτρα για τον ΕΛΑΠΕ, εξαιτίας του οποίου οι εναλλακτικοί πάροχοι θα επιβαρυνθούν εφάπαξ με 110 εκ. ευρώ το 2020, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, για τον Οκτώβριο, η παραγωγή Μονάδων Φυσικού Αερίου κάλυψε το 44,44% του φορτίου, η παραγωγή των ΑΠΕ το 26,56%, η έγχυση ενέργειας από Εισαγωγές το 21,55%, η παραγωγή των Λιγνιτικών Μονάδων το 4,25% και η Υδροηλεκτρική Παραγωγή το 3,21%.
Σε σχέση με πέρσι, η Παραγωγή από Μονάδες Φυσικού Αερίου σημείωσε αύξηση 10% ενώ σημαντική άνοδο κατά 37% παρουσίασαν οι ΑΠΕ. Αντίστοιχα, σημαντική υποχώρηση κατέγραψε η λιγνιτική παραγωγή (-76%) όπως και η υδροηλεκτρική (-11%).