Τέρμα στο κομματικό κράτος, στους προνομιακούς εργολάβους και προμηθευτές, αλλά και στους κάθε λογής νταραβερτζήδες, μεσάζοντες και διεφθαρμένους αξιωματούχους

 
Γίνεται λόγος πολύς και αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα των καιρών, η απορρόφηση και αξιοποίηση του πακέτου των 72 δις. τα οποία θα προέλθουν κατά 32 δις. από το νεοσύστατο Ταμείο Ανάκαμψης και κατά 40 δις. από το ΕΣΠΑ. Με χρονικό ορίζοντα μάλιστα σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα 32 δις. εκ των οποίων τα 19,5 δις. αποτελούν επιδοτήσεις και τα 12,5 δις. δάνεια να έχουν απορροφηθεί το αργότερο μέχρι το 2026 ενώ τα 40 δις. του ΕΣΠΑ θα πρέπει να έχουν χρονικό ορίζοντα έως και το 2027!
Το μεγάλο αυτό πακέτο των 72 δις. αποτελεί μεγάλο στοίχημα και ευθύνη της κυβέρνησης. Ιδίως μάλιστα σε μια εποχή κατά την οποία η οικονομία έχει πληγεί θανάσιμα από την πανδημία του covid-19, η εκταμίευση των τεράστιων αυτών πόρων όχι μόνο δύναται να δρομολογήσει την έξοδο από την βαθιά ύφεση στην οποία η ελληνική οικονομία έχει περιπέσει αλλά και να σηματοδοτήσει την ανάπτυξη.
Υπό το πρίσμα αυτό καθίσταται σαφές ότι η αξιοποίηση του πακέτου ανάκαμψης οφείλει να είναι κυρίαρχη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ως προς το ΠΟΤΕ, ΠΩΣ και ΠΟΥ θα εκταμιευθούν και θα κατευθυνθούν τα 72 δις. Και για να είμαστε ειλικρινείς η επίτευξη του στόχου δεν έχει να κάνει στενά ούτε με τον αρμόδιο υπουργό Θ. Σκυλακάκη, ούτε με την Επιτροπή Πισσαρίδη, αλλά με μια ολόκληρη φιλοσοφία και νοοτροπία που είναι μπολιασμένη στους μηχανισμούς του κράτους, στις δομές και στους επικεφαλής των αρμοδίων υπουργείων και οργανισμών.
Διότι κυρίαρχο ζήτημα είναι πρώτον να απορροφηθούν τα κονδύλια αυτά και δεύτερον να κατευθυνθούν στην αγορά και  εν συνέχεια να διαχυθούν στην κοινωνία, τις επιχειρήσεις  και τα νοικοκυριά και όχι αποκλειστικά και μόνο στις τσέπες των κάθε λογής νταβατζήδων.
Και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να μπει ένα τέρμα στο κομματικό κράτος και τις συναλλακτικές σχέσεις με κολλητούς και ημετέρους. Ένα τέρμα στις ακόρεστες ορέξεις των εργολάβων οι οποίοι σε πλείστες όσες περιπτώσεις επιδιώκουν την υλοποίηση έργων με μηδενικό αντίκρυσμα στην κοινωνία και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, αλλά έργα όπως ο Ε65 και η σύνδεση με την Σαλαμίνα που είναι άχρηστα, χωρίς έσοδα και κυκλοφοριακά φόρτη, αλλά κομμένα και ραμμένα για να γεμίσουν οι τσέπες των προνομιακών εργολάβων, ιδίως με τις τιμές που πάνε να πραγματοποιηθούν.
Θα πρέπει να μπει ένα τέρμα στον τρόπο που λειτουργούν οι επιτροπές , οι εταιρίες μελετών και οι κάθε λογής σύμβουλοι, επικοινωνιακοί , νομικοί , οικονομικοί! Όπου όπως έχει αποδειχθεί η παρουσία τους οδηγεί σε αλλαγές μελετών, υπερβάσεις και στο τέλος διαιτησίες όπου πάντα κερδίζουν οι ιδιώτες και χάνει το κράτος.
Θα πρέπει να μπει ένα τέρμα στους προνομιακούς εργολάβους και προμηθευτές στους  κάθε λογής νταραβερτζήδες, επικοινωνιολόγους, λομπίστες, ατζέντηδες, ενδιάμεσους και παρατρεχάμενους.
Αν δεν αλλάξουν όλα αυτά, ούτε το αναπτυξιακό πρόγραμμα εν τω συνόλω θα απορροφηθεί, ούτε τα απαιτούμενα έργα θα υλοποιηθούν, ούτε η κοινωνία θα ανακουφισθεί, ούτε η κυβέρνηση θα έχει κερδίσει το στοίχημα. Μόνο τα διαχρονικά λαμόγια και οι νταραβεριτζηδες θα έχουν για μια ακόμη φορά κάνει πάρτι και μόνο οι τσέπες των νταβατζήδων, των κάθε λογής διεφθαρμένων αξιωματούχων  και ενδιάμεσων και των προνομιακών επιχειρηματιών θα έχουν γεμίσει!