Σε επιθετική αύξηση του βασικού επιτοκίου προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, κατά 475 μονάδες βάσης (4,75 ποσοστιαίες μονάδες) στο 15%.
Η κίνηση ήταν αναμενόμενη μετά τον διορισμό νέου διοικητή από τον πρόεδρο Ερντογάν και τη δέσμευσή του για μία οικονομική προσέγγιση πιο φιλική στις αγορές.
Σύμφωνα με το Reuters, η αύξηση του επιτοκίου είναι η μεγαλύτερη εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια και θα μπορούσε να στηρίξει τη λίρα μετά από τα διαδοχικά χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, αλλά θα μπορούσε παράλληλα να επιβραδύνει την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας από τον αντίκτυπο του κορωνοϊού.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο για τα repos μίας εβδομάδας από το 10,25% που είχε διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ το υψηλότερο επιτόκιο στο πλαίσιο της πολιτικής της διαμορφώθηκε στο 19,5% από 14,75%.
Άλμα για τη λίρα
Η λίρα ενισχύθηκε πάνω από 2% μετά τη δήλωση της κεντρικής τράπεζας ότι το «διαφανές και ισχυρό» μέτρο σύσφιξης θα μειώσει τον διψήφιο πληθωρισμό, θα αντιστρέψει μία επικίνδυνη τάση χρήσης του δολαρίου και θα βοηθήσει στην ανασυγκρότηση των μειωμένων συναλλαγματικών διαθεσίμων της.
«Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα διατηρηθεί οπωσδήποτε έως ότου επιτευχθεί μία μόνιμη πτώση του πληθωρισμού», ανέφερε η κεντρική τράπεζα μετά τη συνεδρίασή της.
Η λίρα – η οποία είχε πληγεί από τις ανησυχίες για τα αδύναμα συναλλαγματικά διαθέσιμα και από τις αγορές-ρεκόρ σκληρών νομισμάτων από τους Τούρκους – ενισχύθηκε περίπου 12% την περασμένη εβδομάδα μετά τον διορισμό του Νατσί ‘Αγκμπαλ ως νέου επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και την ξαφνική παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν.  Το τουρκικό νόμισμα σκαρφάλωσε στο υψηλό επίπεδο σχεδόν δύο μηνών των 7,495 λιρών ανά δολάριο.