Το επενδυτικό fund Mubadala με τα 232 δισ δολάρια και οι… βασιλικές επενδύσεις στην Υγεία, στο real estate, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα logistics

 

Εν μέσω πανδημίας και καυτού εσωτερικού μετώπου το ταξίδι του Πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει πολλαπλή σημασία που αναδεικνύει την στρατηγική εταιρική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των δυο πλευρών.

Στο πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας η συνεργασία των δυο πλευρών είναι κάτι παραπάνω από στενή όπως υποδηλώνεται και από την παρουσία των μαχητικών F 16 από Εμιράτα στην 115 ΠΜ στην  Κρήτη αλλά και την ταύτιση θέσεων σε σχέση με την Λιβύη. Άλλωστε το Αμπoύ Ντάμπι  ανησυχεί ιδιαίτερα για την τουρκική προσπάθεια διείσδυσης στο σουνιτικό Ισλάμ με όρους καθηγεσίας αλλά και  τη σχέση  της Άγκυρας με το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Σταθερά μάλιστα όλες οι κυβερνήσεις της χώρας έχουν επενδύσει στη σύμπραξη με τα ΗΑΕ με συνεχείς επαφές σε υψηλότατο επίπεδο ειδικά μετά την ανάληψη της ουσιαστικής ηγεσίας της χώρας από τον πρίγκηπα διάδοχος Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan .

Πέρα από το γεωπολιτικό πεδίο οι οικονομικές σχέσεις είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων καθώς το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για σειρά κλάδων είναι δεδομένο. Όχημα για την επενδυτική πολιτική στο εξωτερικό είναι το κρατικό επενδυτικό fund Mubadala, του οποίου επικεφαλής είναι ο πρίγκηπας διάδοχος Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan και αντιπρόεδρος ο έτερος πρίγκηπας Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan.

Το fund έχει παρουσία σε πάνω από 50 χώρες ενώ διαθέτει ενεργητικό ε άνω των 232 δισ δολαρίων. Έχει, δε, έσοδα που ξεπερνούν τα 14 δισ δολάρια και επενδύσεις 18,5 δισ δολαρίων!

Ο τομέας της Ενέργειας, του Τουρισμού, της Υγείας  και των τροφίμων είναι στο στόχαστρο του fund αλλά παράλληλα ενδιαφέρουν και την Αθήνα που μετά από 10 χρόνια κρίσης αλλά και το σοκ της πανδημίας «διψά» για επενδύσεις. Επίσης ο ψηφιακός κόσμος είναι άλλο ένα πεδίο ενδιαφέροντος. Άλλωστε πρέπει να σημειωθεί ότι μια ελληνική start up η Intrashop  που πρόσφατα εξαγοράστηκε σε τιμή ρεκόρ έχει έντονη παρουσία εκεί στο χώρο του on-demand grocery. Στους δεσμούς των δυο πλευρών βέβαια πρέπει να προστεθεί και η παροικία Ελλήνων που τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί στα ΗΑΕ κάνοντας καριέρα.