To έλλειμμα γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 13,4 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο, και το πρωτογενές έλλειμμα 9,056 δισ. ευρώ με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις του Υπ. Οικονομικών. Μάλιστα στις δαπάνες ο πήχης έχει πάει στα 51,8 δισ. ευρώ (υπέρβαση 7,668 δισ. ευρώ) και φορολογικά έσοδα καταγράφεται υστέρηση 6,052 δισ. ευρώ στα 35,564 δισ. ευρώ.
Τούτων δοθέντων δε φαίνεται ότι δεν “περπατάει” η ιδέα για Δώρο Χριστουγέννων επί του ονομαστικού μισθού καθώς, όπως αναφέρθηκε από στέλεχος του Υπ. Οικονομικών  η εναλλακτική της πλήρους κάλυψης στον ονομαστικό μισθό για όλους «θα έστελνε το λάθος μήνυμα, σε μια συγκυρία όπου δεν υπάρχουν πλεονάσματα αλλά ελλείμματα».
Ωστόσο όπως αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομιών με αυτή βάση την αποζημίωση των 534 ευρώ  περίπου 500.000-600.000 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση θα λάβουν πολλαπλάσιο Δώρο Χριστουγέννων σε σχέση με τις ονομαστικές -κανονικές- τους αποδοχές, «βοηθώντας αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη»

“Αυτοί είναι που έχουν πιο μεγάλη ανάγκη”, ανέφερε το ίδιο στέλεχος σημειώνοντας ότι “πως μέρος αυτού του αριθμού εργαζομένων υποκρύπτει και όχι κανονικό ωράριο. Αλλά είπε πως “εδώ ερχόμαστε και παρεμβαίνουμε προς όφελος εργαζόμενων που εργάζονται σε τέτοιες συνθήκες προφανώς όχι με τη βούλησή τους”. Επίσης όσοι λάμβαναν και άλλο χρήμα, π.χ. μέσω φιλοδωρημάτων στην εστίαση, έχουν απώλεια “που πρέπει να καλύψουμε”.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών, αναμένεται η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την έκτακτη βοήθεια, που θα περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί την Παρασκευή.

Σημειώνεται βέβαια ότι η παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και τον Δεκέμβριο είναι πολύ πιθανή και ανάλογη με την πορεία της πανδημίας. Ωστόσο το αν θα δοθούν 800 ευρώ ή θα επιστραφεί η αξία στα 534 ευρώ είναι ένα θέμα που δεν έχει κλείσει.