Ανέκρουσε «πρύμναν» η κυβέρνηση και μετά τις σφοδρές των φορέων της κρουαζιέρας αλλά και πολλών δημοσιευμάτων( «Φουρτούνες» από την απαγόρευση προσέγγισης κρουαζιεροπλοίων σε ελληνικά λιμάνια) στο θέμα της απαγόρευση προσεγγίσεως κρουαζιερόπλοιών σε Ελληνικούς λιμένες για ανεφοδιασμό κτλ.

Έτσι με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης τροποποιείται προηγούμενη ΚΥΑ και  δίνεται πράσινο φως σε πλοία, κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής να διενεργούν, αποκλειστικά στον θαλάσσιο χώρο έξωθεν των λιμένων της Χώρας, εφοδιασμό με καύσιμα, νερό και εφόδια, παράδοση αποβλήτων, καθώς και αλλαγές των πληρωμάτων τους.

Αναλυτικά σύμφωνα με το ΦΕΚ 5045/Β/14-11-20 στο οποίο δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ   Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 72991 : «Tροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.71354/ 7.11.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων της Χώρας και του κατ’ οίκον προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται στη Χώρα από τα συνοριακά σημεία ελέγχου της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 4911)»:

«1. Απαγορεύεται εν όλω ο κατάπλους των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων και των κρουαζιεροπλοίων, ανεξαρτήτως σημαίας, στην Επικράτεια, προερχόμενων από οποιονδήποτε γεωγραφικό προορισμό της αλλοδαπής, καθώς και η με οποιονδήποτε τρόπο αποβίβαση επιβατών από τα πλοία αυτά.

2. Τα πλοία της παρ. 1, εφόσον είναι κενά επιβατών και δεν προέρχονται από χώρες για τις οποίες ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα, δύνανται να διενεργούν, αποκλειστικά στον θαλάσσιο χώρο έξωθεν των λιμένων της Χώρας, εφοδιασμό με καύσιμα, νερό και εφόδια, παράδοση αποβλήτων, καθώς και αλλαγές των πληρωμάτων τους, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία και τις υγειονομικές οδηγίες που βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (https://www.ynanp.gr/el/), καθώς και στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (https://eody.gov.gr/).».

Σημειώνεται ότι η αρχική αιφνιδιαστική απόφαση, όπως χαρακτηρίστηκε,  για την απαγόρευση κάθε είδους κίνησης των κρουαζιερόπλοιων κτλ  για ανεφοδιασμό ή δρομολόγια μεταφοράς επιβατών, δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα σε προγραμματισμένες προσεγγίσεις ενώ δυσφήμιζε τη χώρα.