…αναστάτωση επικρατεί στην εργολαβική πιάτσα σχετικά με τον διαγωνισμό για την παραχώρηση επί 35 χρόνια της Εγνατίας οδού. Πρόκειται για ένα έργο μαμούθ όπου η συνολική επένδυση, περιλαμβανομένης της εφάπαξ αμοιβής που προβλέπεται στον διαγωνισμό, θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ!
Είναι προφανές πως λόγω και της ένδειας μεγάλων έργων η παραχώρηση της Εγνατίας έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τόσο των ισχυρών ελληνικών τεχνικών εταιριών όσο και των ξένων, από Γάλλους μέχρι και Κινέζους. Ήδη επτά σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και αναμένουν τους τελικούς όρους του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου, χωρίς παράταση όπως λένε οι πληροφορίες.
Το ζήτημα, ωστόσο, που έχει προκύψει αφορά σε δύο όρους του διαγωνισμού που φέρονται να έχουν αλλάξει, κάτι που σηκώνει πολύ κουβέντα.
– Η χρηματοδότηση και η αξιολόγηση
1) Ο πρώτος όρος αφορά στην δυνατότητα χρηματοδότησης από πιστωτικό ίδρυμα. Και εάν επιτραπεί στις κοινοπραξίες που δεν έχουν συμφωνήσει με τράπεζα για χρηματοδότηση πριν την υποβολή προσφορών να συμμετάσχουν κανονικά, να αξιολογηθούν και να έχουν τη δυνατότητα ανεύρεσης χρηματοδότησης στο διάστημα των τριών μηνών που θα επακολουθήσει όπως ισχύει στους συμβατικούς διαγωνισμούς, Οι πληροφορίες λένε πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει καταλήξει στο ότι θα μπορούν να συμμετάσχουν οι κοινοπραξίες που δεν έχουν προσυμφωνήσει με τραπεζικά ιδρύματα, ωστόσο θα αξιολογηθούν δυσμενέστερα σε σχέση με όσες έχουν ήδη τράπεζες στα κοινοπρακτικά τους σχήματα.
Στην πράξη τούτο σημαίνει, λόγω της χαμηλότερης αξιολόγησης, ότι το έργο μπορεί να το πάρει η χαμηλότερη πρόταση και όχι η καλύτερη. Βεβαίως, πρέπει να τονίσουμε ότι επί χρόνια έχει παρατηρηθεί στους διαγωνισμούς να συμμετέχουν διάφοροι ανύπαρκτοι, χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να κάνουν την καλύτερη πρόταση και μετά να ψάχνουν επί τρεις μήνες και να μη βρίσκουν τράπεζα να χρηματοδοτήσει το έργο. Με αποτέλεσμα είτε να πέφτει ο διαγωνισμός είτε να καθυστερεί δραματικά η έναρξη και η ολοκλήρωση του έργου.
– Η αναθεωρημένη προσφορά και η καθοδήγηση του ΤΑΙΠΕΔ
2) Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την δυνατότητα που θα δοθεί ή όχι να υποβληθούν αναθεωρημένες προσφορές. Οι πληροφορίες λένε πως θα υπάρξει η δυνατότητα αναθεωρημένης πρότασης, αλλά τούτο θα βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια του ΤΑΙΠΕΔ. Και κατά πληροφορίες θα συναρτάται από την απόσταση πρώτου από τον δεύτερο, με κρίσιμο σημείο τις 15 μονάδες.
Και αυτό σηκώνει συζήτηση, καθώς το δικαίωμα της διακριτικής ευχέρειας στις 15 μονάδες διαφορά δημιουργεί εντύπωση καθοδήγησης του διαγωνισμού και επί της ουσίας απευθείας επιλογής του προσωρινού αναδόχου.
Για την ιστορία, οι δύο αυτοί όροι δεν αποτελούν αποκλειστικά επιλογή της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά έχουν επιβληθεί άνωθεν. Από πολύ ψηλά, λένε οι πληροφορίες…