Με βάση την απόφαση της κυβέρνησης για αναλογική καταβολή 800 ευρώ για τις αναστολές Νοεμβρίου θα διαμορφωθεί και η αποζημίωση  ειδικού σκοπού που θα δίνεται σε εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή συμβάσεις το Δεκέμβριο ή για όποια άλλη περίοδο αποφασιστεί συνέχιση του Lockdown. Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκουρας το πρωί στον Αντ1.

Επίσης ο κ. Σταϊκούρας  ανέφερε ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπούς πλέον, όταν χρειάζεται, δε θα υπολογίζεται με βάση τα 534 ευρώ αλλά με 800 ευρώ και στην συνέχεια θα καταβάλλεται αναλογικά (δηλαδή με 26,60 ευρω την ημέρα) για την όποια  περίοδο οι εργαζόμενοι τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

 Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας αν και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την τελευταία στιγμή (σημειώνεται ότι η ανάρτηση τους αναμένεται μέσα στο προσεχές διάστημα). Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών  προανήγγειλε και παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 6% για τις μάσκες προστασίας και το 2021.

Σύμφωνα με τον ίδιο  ύφεση θα ξεπεράσει φέτος, οριακά, το 10%  η ανάκαμψη υπολογίζεται στο 5% για το 2021 ενώ το χρέος θα ξεπεράσει τα 200% του ΑΕΠ αλλά παραμένει βιώσιμο

Ουσιαστικά το χειρότερο δυνατό σενάριο που είχε παρουσιαστεί στις αρχές Οκτωβρίου φαίνεται να επιβεβαιώνεται και πάνω σε αυτό αναμένεται να στηριχτούν όλα τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού.  Έτσι η ύφεση φέτος θα ξεπεράσει τελικώς το 10% και ότι η ανάκαμψη του 2021 δεν θα είναι μεγαλύτερη από 4,5%- 5%. Το δημόσιο χρέος θα εκτιναχτεί από φέτος στο 204%- 206%, ενώ είναι πολύ πιθανό ότι θα παραμείνει πάνω από το 200% και την επόμενη χρονιά.

Σε σχέση με το έλλειμμα, η τελική εκτίμηση θα εξαρτηθεί από το αν θα συνυπολογιστούν τελικώς οι δαπάνες που αντιμετωπίζονται ως ‘‘χρηματοδοτικές διευκολύνσεις’’ των οφειλετών. Πάντως, στον προϋπολογισμό του 2021 θα εγγραφεί πρόβλεψη για περισσότερα μέτρα στήριξης, καθώς η φετινή χρονιά κλείνει με την πανδημία να είναι στο χειρότερο σημείο από τότε που πρωτοεμφανίστηκε.

Επίσης, και για το 2021 η Ελλάδα θα εκτελέσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δανεισμού, αντίστοιχο με αυτό του 2020, κατά το οποίο η χώρα δανείστηκε 12 δισ. ευρώ (και χωρίς να αποκλείεται νέος δανεισμός μέχρι το τέλος του χρόνου).

Να σημειωθεί ότι τα μέτρα στήριξης του επόμενου έτους θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 2 δισ. ευρώ που έχουν ήδη προβλεφθεί (το κόστος μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης) και αναμένεται να φτάσουν ακόμη και στα 6-7 δισ. ευρώ, κάτι που θα εξαρτηθεί και από την πορεία της πανδημίας. Ήδη έχει εξαγγελθεί νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής και στις αρχές του 2021, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται- δεν θα υπάρξει ομαλοποίηση των συνθηκών στην αγορά μέσα στον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί περαιτέρω επέκταση των μέτρων στήριξης».