Την απαγόρευση πώλησης προϊόντων ένδυσης, υπόδησης, παιγνιδιών, κ.λπ. από τα σούπερ μάρκετ, για όσο διαρκεί η καραντίνα, εξετάζει η Κυβέρνηση. Το αίτημα των εμπόρων και το παράδειγμα της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Επί τάπητος έχει τεθεί η  μη πώληση διαρκών προϊόντων όπως ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, παιγνίδια, βιβλία, κλπ, για όσο διαρκεί η καραντίνα.

Το θέμα έχει τεθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα με επιστολή που απέστειλε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Νίκο Παπαθανάση και τον Γεν. Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Όπως παρατηρεί η ΕΣΕΕ υπάρχει κίνδυνος  δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού για δεύτερη φορά σε βάρος των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές λόγω του νέου lockdown ζητά σήμερα η

Μάλιστα η  ΕΣΕΕ μετέφερε με την Επιστολή της «το καθολικό αίτημα του εμπορικού κόσμου να μην επιτραπεί στη διάρκεια του lockdown στα σουπερμάρκετ και τις υπεραγορές τροφίμων να πωλούν, εκτός από τα τρόφιμα και τα λοιπά είδη πρώτης ανάγκης, τα αναρίθμητα διαρκή προϊόντα που διαθέτουν, όπως ενδύματα, υποδήματα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη σπιτιού και άλλα, σε μία περίοδο που τα εξειδικευμένα εμπορικά καταστήματα θα είναι υποχρεωτικά κλειστά με κρατική εντολή.

Επίσης η  ΕΣΕΕ εισηγείται τη συμπερίληψη ρητής αναφοράς στα κυβερνητικά μέτρα, απόφασης με την οποία δεν θα επιτρέπεται στις επιχειρήσεις τροφίμων κάθε κλίμακας και μεγέθους να προμηθεύουν το καταναλωτικό κοινό τα εν λόγω προϊόντα, για όσο διαρκέσει το νέο lockdown.

Επιπλέον και ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη ανέδειξε το θέμα ζητώντας παρέμβαση, Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κωδικοί προϊόντων. Θα χρειάζονταν πάνω από 3 εβδομάδες για να διαπιστωθεί και να οριστεί τυχόν απαγορευτικό. Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα, όπως οι τσακωμοί στα μαγαζιά μεταξύ πελατών και υπαλλήλων που θα τους αρνούνταν την πώληση συγκεκριμένων ειδών. Στο τέλος πρέπει να δούμε και τον καταναλωτή», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πάντως ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με φορείς της αγοράς για να τεθούν προτάσεις και να εξεταστεί ενδεχόμενο απαγόρευσης πώλησης κάποιων προϊόντων», αν και όπως τόνισε τέτοια πρακτική είναι πρακτικά πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία, η Ουαλία αλλά εν μέρει και η Βρετανία έχουν απαγορεύσει την πώληση τέτοιων προϊόντων τα προς αποφυγή φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού κι έτσι μεγάλα καταστήματα όπου υπάρχει δυνατότητα για τέτοιες πωλήσεις έχουν κλείσει σχετικές πτέρυγες.

Άλλο ένα μείζον θέμα με την αγορά έχει να κάνει με τα εποχικά προϊόντα και δη τα Χριστουγεννιάτικα. Ήδη όσοι ασχολούνται με τις προμήθειες τέτοιων ειδών όπως έλατα, στολίδια, φωτιστικά αντιμετωπίζουν κίνδυνο μεγάλων ζημιών. Σύμφωνα με τα όσα είπε στον Αντ1 το πρωί της Δευτέρας ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπολίδης η διάθεση αυτών των προϊόντων μπορεί να γίνει μέσω e shop, ωστόσο είναι προφανές ότι αυτό δεν αφορά π.χ. όσους εμπορεύονται στους δρόμους.