Το τέταρτο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση Αθηναίου δικηγόρου που ζητούσε να ακυρωθεί η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση που έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει ο Mεγάλος Περίπατος στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τους συμβούλους της Επικρατείας «δεν ευρίσκει εξουσιοδοτικό έρεισμα στις διατάξεις των ΠΝΠ τής 25.2.2020 και τής 20.3.2020, κατ` επίκληση των οποίων εξεδόθη, και πρέπει, ως εκ τούτου, να ακυρωθεί, όπως και η υ.α. 179/21.8.2020, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της». Δηλαδή δεν θα έπρεπε οι ρυθμίσεις να στηριχθούν στις συγκεκριμένες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού αφορούν στην ουσία κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας.

Επιμένει ο Δήμος Αθηναίων

Ωστόσο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφάσισε να συνεχίσει τα σχετικά έργα καθώς όπως αναφέρει «Η απόφαση του ΣτΕ αφορά σε διαδικαστικές συστάσεις για την πιλοτική εφαρμογή του έργου και ο Δήμος Αθηναίων με τον υφιστάμενο προγραμματισμό του προχωρά στην κατάθεση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και τη δημόσια διαβούλευση για την οριστική μορφή του Μεγάλου Περιπάτου».

Σύμφωνα με το ΣτΕ τα μέτρα αυτά έγιναν με την ευκαιρία της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης αλλά δεν έχουν αποκλειστικό στόχο τον αποκλεισμό του κινδύνου της μετάδοσης της διασποράς.