Μποτιλιάρισμα, πολύωρη αναμονή στους δρόμους γύρω από το κέντρο της πόλης και μια θέση πάρκινγκ φαντάζει άπιαστο όνειρο. Πολλοί οδηγοί ταλαιπωρούνται καθημερινά χάνοντας πολύτιμο χρόνο για μια θέση στάθμευσης. Η ύπαρξη χιλιάδων εγκαταλελειμμένων οχημάτων δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ο δήμος Αθηναίων απομάκρυνε τον τελευταίο χρόνο περισσότερα από 2.300 οχήματα τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως εγκαταλελειμμένα μιας και βρίσκονταν παρατημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διάφορα σημεία της πόλης. Οχήματα και μοτοσυκλέτες βρίσκονται παντού και μετατρέπουν τους υπαίθριους χώρους σε εστίες μόλυνσης θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία όλων μας.

«Έχουμε ήδη μπει στην διαδικασία να κλείσουμε μία μεγάλη πληγή που ταλαιπωρεί την Αθήνα εδώ και δεκαετίες. Η πρωτεύουσα έχει ανάγκη κάθε εκατοστό ελεύθερου χώρου αλλά και ακόμη περισσότερο, αυτήν την περίοδο, καθαριότητα. Είναι μία προσπάθεια που δεν σταματάει και γίνεται πράξη σε όλες τις γειτονιές της πόλης» ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης έχουν αυξήσει τις εργασίες απομάκρυνσης οχημάτων που χαρακτηρίζονται ως εγκαταλελειμμένα, με στόχο να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις στάθμευσης, κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες προσβασιμότητας για όλους τους πολίτες.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχουν απομακρυνθεί από τις γειτονιές της Αθήνας 1.194 δίκυκλα και 1.126 αυτοκίνητα, δηλαδή συνολικά 2.320 οχήματα, δίνοντας σημαντική «ανάσα» στις γειτονιές και στο κέντρο της Αθήνας τόσο για περπάτημα στα πεζοδρόμια όσο και για θέσεις στάθμευσης που απελευθερώνονται.

Ελεγκτές και καταγραφείς του δήμου πραγματοποιούν αυτοψίες καθημερινά και στις επτά δημοτικές κοινότητες, καταγράφοντας  τα εγκαταλελειμμένα σε δρόμους και πεζοδρόμια, οχήματα. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον αριθμό 1595 ή και στο διαδίκτυο και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της novoville, προκειμένου να ενημερώσουν τη δημοτική αρχή για τα εγκαταλελειμμένα δίκυκλα και αυτοκίνητα στην περιοχή τους.