To Perseverance rover της NASA στον Άρη δημιούργησε οξυγόνο από την ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα του πλανήτη. Είναι η δεύτερη επιτυχημένη επίδειξη τεχνολογίας στην αποστολή, η οποία πέταξε ένα μίνι ελικόπτερο τη Δευτέρα.
Η παραγωγή οξυγόνου πραγματοποιήθηκε από μια μονάδα μεγέθους τοστιέρας στο rover που ονομάζεται Moxie – στο πλαίσιο του πειράματος αξιοποίησης πόρων In-Situ Mars
Δημιούργησε 5 γραμμάρια αερίου – ισοδύναμο με αυτό που ένας αστροναύτης στον Άρη θα χρειαζόταν να αναπνέει για περίπου 10 λεπτά.
Η προσδοκία είναι ότι μπορεί να παράγει έως και 10 γραμμάρια O₂ ανά ώρα.
«Η Moxie δεν είναι μόνο το πρώτο όργανο που παράγει οξυγόνο σε έναν άλλο κόσμο, είναι η πρώτη τεχνολογία του είδους του που θα βοηθήσει τις μελλοντικές αποστολές να« ζουν εκτός της γης », χρησιμοποιώντας στοιχεία ενός περιβάλλοντος άλλου κόσμου, επίσης γνωστό ως in-situ χρησιμοποίηση πόρων , »Είπε ο Τρόιντ Κορτς, διευθυντής τεχνολογικών επιδείξεων στη Διεύθυνση Διαστημικής Τεχνολογίας της Nasa.
NASA: Το ρόβερ Perseverance παρήγαγε για πρώτη φορά οξυγόνο στον Άρη |  ενότητες, planet | Real.gr
Η Nasa θα προσπαθήσει να πετάξει ξανά το ελικόπτερο Ingenuity την Πέμπτη.
Το μίνι ελικόπτερο έγραψε ιστορία αυτήν την εβδομάδα εκτελώντας την πρώτη ελεγχόμενη πτήση με αεροσκάφος σε άλλο κόσμο.
Για τη δεύτερη σειρά του, το drone θα υψωθεί στα 5 μέτρα πάνω από το έδαφος, θα κινηθεί πλάγια κατά 2 μέτρα, θα περιστραφεί και θα τραβήξει μερικές φωτογραφίες, πριν επιστρέψει στο σημείο απογείωσης για να προσγειωθεί.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.