Ο γνωστός διαδικτυακός χρηματιστής που παρουσιάζει συναλλαγές μηδενικών προμηθειών και ελάχιστο υπόλοιπο λογαριασμού έχει δημιουργήσει μια νέα εποχή συμμετοχής στις χρηματοοικονομικές αγορές για τους απλούς ανθρώπους.
Το επιχειρηματικό της μοντέλο επιτρέπει στους Αμερικανούς χαμηλού εισοδήματος να συγκεντρώσουν πλούτο μέσω ιδιοκτησίας μετοχών, κάτι το οποίο έγινε πολύ δημοφιλές κατά τη διάρκεια του lockdown καιτης διακοπής των αθλητικών εκδηλώσεων.
Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η πλατφόρμα εγείρει ανησυχίες, σημειώνει η ProfitLevel στην ανάλυσή της. Δημοτικότητα που εκτοξεύτηκε στα ύψη Αρχικά, η εταιρεία εμφανίστηκε ως μια start-up της Silicon Valley.

H μη τήρηση των κανονισμών

Πριν από αρκετά χρόνια, η Robinhood ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει λογαριασμό ταμιευτηρίου, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει γρήγορα το πλάνο αυτό, καθώς δεν της χορηγήθηκε τραπεζική άδεια λόγω της μη τήρησης των κανονισμών.
Προς το παρόν, η Robinhood επικεντρώνεται κυρίως σε μικροεπενδυτές που αντιπροσωπεύουν το 20% του ημερήσιου όγκου συναλλαγών σύμφωνα με στοιχεία. Το πρώτο τρίμηνο του 2020, ο αριθμός των νέων λογαριασμών αυξήθηκε κατά 3 εκατομμύρια.
Οι συναλλαγές χωρίς προμήθεια της Robinhood προσέλκυσαν 13 εκατομμύρια χρήστες χάρηστην εφαρμογή της, η οποίο καθιστά ευκολότερη τη διαδικασία συναλλαγών. Η εταιρεία επιδιώκει να εισέλθει στο χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας ότι έχει καταθέσει αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την έκδοση IPO.
Η αποτίμηση της εταιρείας εκτιμάται σε 13-40 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με τα 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στα οποία αποτιμήθηκε κατά την πώληση μετοχών σε ιδιωτικές αγορές πέρυσι

 Πρώτη στον κόσμο

Η κύρια αγορά IPO περιορίζεται επί του παρόντος σε θεσμικούς επενδυτές που αγοράζουν συχνά μετοχές για σημαντικά χαμηλότερες τιμές από ό, τι οι μικροεπενδυτές στη δευτερογενή αγορά.
Η Robinhood επιδιώκει «εκδημοκρατισμό» στο χρηματιστήριο. Για τους χρήστες της πλατφόρμας συναλλαγών αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούν να αγοράσουν μετοχές κατά την αρχική δημόσια προσφορά, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της εταιρείας, στον αρχικό γύρο της συνδρομής μετοχών. Οι χρήστες της εφαρμογής συναλλαγών Robinhood θα μπορούν να αγοράσουν απευθείας την IPO μετοχή για την τιμή προσφοράς εάν η Robinhood συνάψει συμφωνίες για την παροχή στους ιδιώτες επενδυτές συγκρίσιμων προϋποθέσεων με τους θεσμικούς επενδυτές και λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ. Εάν το σχέδιο είναι επιτυχές, η πρόσβαση στη μετοχή IPO θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την αποτίμηση της εταιρείας

Το σημαντικό εισόδημα της Robinhood

Το σημαντικό εισόδημα της Robinhood προκύπτει από την κατανομή της ροής παραγγελιών, η οποία αποτελεί αμφιλεγόμενη πηγή εσόδων. Ένας χρηματιστής, η Robinhood σε αυτήν την περίπτωση, λαμβάνει αποζημίωση και άλλα οφέλη για την ανακατεύθυνση παραγγελιών σε τρίτα μέρη που, χάρη στα συστήματα υψηλής συχνότητας, εκτελούν συναλλαγές ενώπιον των πελατών της Robinhood σε χαμηλότερη τιμή.
Όταν οι μετοχές διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια, ο καθένας μπορεί να δει τη δραστηριότητα, αλλά οι μετοχές της Robinhood διαπραγματεύονται εκτός χρηματιστηρίου, γεγονός που δίνει χώρο για διακανονισμό συναλλαγών σε λιγότερο ευνοϊκή τιμή.
Ο παραλήπτης της ροής διευθετεί τη συναλλαγή σε χρηματιστήριο σε καλύτερη τιμή εκτέλεσης και στη συνέχεια πωλεί το μέσο στον πελάτη της Robinhood σε υψηλότερη τιμή. Ενώ ο όγκος των συναλλαγών των επενδυτών λιανικής είναι αμελητέος, μια εταιρεία που κατευθύνει δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές προς ειδικούς διαπραγματευτές (market makers) μπορεί να κερδίσει μεγάλα χρηματικά ποσά.
Σε σχέση με την προαναφερθείσα πηγή εσόδων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) επέβαλε πρόστιμο 65 εκατομμυρίων δολαρίων στη Robinhood. Η εταιρεία έχει από καιρό λάβει προμήθειες από εταιρείες διαπραγμάτευσης υψηλής συχνότητας για να κατευθύνει παραγγελίες πελατών για αγορά και πώληση, καθιστώντας έτσι αδύνατο για τους πελάτες να εκτελούν οδηγίες στις καλύτερες τιμές αγοράς για τους εντολείς τους.
Καμία συναλλαγή δεν παρέχεται δωρεάν. Οι εταιρείες πρέπει να καλύψουν το κόστος λειτουργίας της πλατφόρμας και των μισθών των εργαζομένων. Ωστόσο, εναπόκειται σε όλους να επιλέξουν χρηματιστές με διαφάνεια στις χρεώσεις τους ή χρηματιστές με κρυφές χρεώσεις που καλύπτονται με μια ελκυστική στρατηγική μάρκετινγκ ελεύθερων συναλλαγών, η οποία στην πραγματικότητα συχνά υπερβαίνει τις αμοιβές εκείνων που λειτουργούν με διαφάνεια

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.